reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představuje Opterony A1100 založené na architektuře ARM

14.1.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD představuje Opterony A1100 založené na architektuře ARM
Společnost AMD dnes oficiálně představila své procesory Opteron A1100, které nejsou založeny jako obvykle na architektuře x86, ale na dnes již konkurenční ARM. Dříve jsme tyto procesory znali pod označením Seatlle.
O procesorech Opteron A1100 "Seattle" jsme si mohli přečíst již v roce 2014, ovšem trvalo to až do těchto dnů, než byly připraveny. AMD si tedy pro ně nezvolilo klasickou CISC architekturu x86, ale RISC architekturu ARM. K tomu mu pomohla samotná společnost ARM, ale také Imagination Technologies, čili tato dvojice byla hlavním "dodavatelem know-how". ARM také již připravilo procesorová jádra, která už mohou být využita pro výrobu procesorů určených pro low-endové servery. Právě pro ně budou tedy určeny nové Opterony A1100, jež AMD vidí jako schůdnou a ekonomicky výhodnou alternativou pro klasické procesory.





AMD Opteron A1100 dokáží využít až osm 64bitových jader Cortex-A57, jež dnes už běžně najdeme ve výkonnějších telefonech i tabletech. ARM má tedy již k dispozici i rychlejší jádra Cortex-A72, ovšem AMD se zatím v případě první generace využít prověřenou architekturu.





Firma si zatím přípravila tři modely, a to A1170, A1150 a A1120, jež mají společné to, že obsahují celkem 8 MB L3 cache, dále mají 1 MB L2 cache na každou dvojici jader, určeny jsou pro DDR3-1600 MHz nebo DDR4-1866 MHz s podporou ECC a mohou pracovat při teplotě až 80 °C. Liší se v celkové spotřebě, která však nepřekročí 32 W, mají trošku rozdílné takty v rozmezí 1,7 až 2 GHz a model A1120 má na rozdíl od ostatních pouze 4 jádra. Každý procesor má dvoukanálový řadič, přičemž na každý kanál můžeme připojit maximálně 64 GB a pak je také vybaven integrovanými rozhraními PCI Express 3.0 s osmi linkami, 14 porty SATA 6 Gbps a dvěma 10Gb/s Ethernety, čili jde v podstatě o SoC.





AMD chce získat pro své nové Opterony zákazníky z mnoha oblastí, ale především je chce udat jako základ síťových řešení, úložných systémů a webových front-end serverů, což je ostatně typické teritorium pro systémy založené na ARM. Opterony ale budou mít svou konkurenci, kterou vyrábí třeba Applied Micro v podobě produktů X-Gene nebo Cavium se svými ThunderX. AMD také nejdříve bude muset najít hardwarové partnery, kteří budou produkovat hotové produkty, čili servery založené na Opteronech A1100. Firma už některé našla, a to například britský SoftIron, který připravuje 1U server Ovedrive 3000. Mark Lewis, CEO firmy SoftIron, věří, že nástup těchto procesorů je dobrá zpráva už jenom kvůli tomu, že jde o další konkurenci pro zaběhlé produkty. Těší se pak především na druhou generaci těchto Opteronů, které se mají teprve "rozjet". AMD si pro ně prý chystá vlastníma rukama upravená jádra ARM a také podstatně vylepšenou nabídku I/O možností. To nakonec uvidíme v roce 2017.

Zdroj: Hexus.net
reklama