reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD předvedlo tichý BOXovaný CPU chladič "Wraith"

7.1.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD předvedlo tichý BOXovaný CPU chladič "Wraith"
Společnost AMD se pochlubila novým chladičem, který bude přibalovat ke svým procesorům a označuje jej jako "Wraith". Dostal jej již nově ohlášený model AMD FX-6330, který ale bude nejšpíše jen čínskou záležitostí.
Procesor AMD FX-6330 se objevil v polovině prosince na čínském trhu a k nám se možná ani nedostane. Pokud ale opravdu ne, pak nám to nebude moc líto, neboť jde pouze o mezičlánek obklopený modely FX-6300 a FX-6350 z let 2012 a 2013. I technologicky to tedy nebude žádná novinka a je jasné, že i nadále to bude prostý starý Piledriver vyráběný obstarožním 32nm procesem.





Nyní jde ale o jeho chladič s označení Wraith, který má být velice tichý, ovšem na první pohled se v podstatě neliší od běžných BOXovaných chladičů procesorů AMD. Má klasickou pasivní část skládanou z řady žeber protkaných čtyřmi krátkými heatpipe. AMD chce s pomocí tohoto chladiče docílit toho, aby zákazníci necítili potřebu si pořizovat samostatně prodávané výkonnější a/nebo tišší modely.






Vypadá to, že hlavním trumfem nového chladiče Wraith je větší a tlustší ventilátor, než na jaký jsme byli zvyklí, ovšem z následujícího videa poznáme, že on je celkově mnohem větší. Dle AMD tak dokáže pracovat mnohem tišeji než původní chladiče a dokáže snadno uchladit i 125W procesor. Na řadu FX-9000 ale stačit nebude, neboť ta má TDP 220 W a určena je pro speciální vodní chladiče.


AMD předvedlo nový Wraith na CES 2016 ve spojení se 125W procesorem FX-8370, ovšem nezveřejnila, zda jej dostanou všechny nově prodávané procesory FX, nebo jen vybrané kousky. Ale vzhledem k tomu, že jej má mít nový FX-6330 s TDP 95 W, měla by platit ta první možnost. Můžeme také uvažovat o tom, že se tímto krokem AMD připravuje na nástup nových procesorů Zen a že právě tyto chladiče k nim bude přibalovat.

Zdroj: wccftech

reklama