reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD přichází ještě s jedním 32nm procesorem FX

16.12.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD přichází ještě s jedním 32nm procesorem FX
Společnost AMD se rozhodla, že před nástupem nové generace Zen dostane na trh přinejmenším ještě jeden procesor FX, který vychází z architektury Bulldozer. Jedná se o AMD FX-6330 Black Edition, který se potichu zařadil mezi modely Vishera.
Včera jsme informovali, že AIB partneři firmy AMD se rozhodli vypustit na trh R9 390 se 4 GB paměti. Jenomže i přesto, že jde o nám známé firmy jako Sapphire a XFX, budou tyto karty prodávány exkluzivně na čínském trhu. Na stejném trhu se také objevil nový model procesoru AMD FX, který patří do generace Vishera, čili jde stále o 32nm CPU vyráběné procesem SoI. Uvidíme tedy, zda i tento procesor bude vyhrazen pro čínský trh, nebo se dostane i jinam. Pokud skutečně nedorazí, pak nás asi bude víc mrzet absence zmíněných karet na našem trhu než tohoto procesoru.





AMD FX-6330 Black Edition je totiž jen mírně vylepšený model FX-6300, přičemž o krůček výš nad ním stojí model FX-6350. Má tedy stejné základní specifikace jako slabší šestijádrová Vishera, čili je určen pro socket AM3+, má celkem 6 MB L2 cache, 8 MB L3 cache a TDP 95 W. Liší se tedy pouze svými takty, přičemž základní je 3,6 GHz a turbo 4,2 GHz. Pro porovnání, FX-6300 má takty 3,5 až 4,1 GHz a FX-6350 je taktován na 3,9 až 4,2 GHz, ovšem má také vyšší TDP 125 W.





Nový FX-6330 nám stejně jako ostatní modely Black Edition umožní přetaktování, přičemž čínský server PCPop si ho už trošku vyzkoušel a dostal základní takt procesoru na 4,2 GHz. V takovém případě dostaneme adekvátní porci výkonu navíc.

AMD FX-6330 bude Číně prodáván za cenu v přepočtu cca 2700 Kč, přičemž je o pár stokorun levnější než srovnávaný Core i3-4160, v porovnání s nímž podává velice sympatický výkon, a vede i jako nepřetaktované CPU. Přeci jen ale jde stále o procesorovou a platformovou generaci z roku 2012, která má svá nejlepší léta už za sebou.

Zdroj: PCPop
reklama