reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Project Quantum nejspíše nikdy nepřijde na trh

4.8.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Project Quantum nejspíše nikdy nepřijde na trh
Společnost AMD před několika týdny překvapila představením počítače pod označením Project Quantum, který obsahuje dva čipy Fiji. Ovšem tohoto počítače se na rozdíl od karet s čipy Fiji vůbec nemusíme dočkat.
AMD si pro letošní E3 připravilo prezentaci pod názvem Nová éra hraní na PC a vedle karet Radeon série 300 a dalších Radeonů Fury s novými čipy Fiji vybavenými paměťmi HBM představilo také Project Quantum. Jde o malé stolní PC založené na základní desce formátu Mini ITX a dvou grafických čipech Fiji, o němž se tehdy říkalo, že na trh přijde někdy na podzim. V tu dobu také očekáváme nástup dvoučipového Radeonu R9 Fury X2, na němž by Quantum mohl být založen. Ve spojitosti s tímto počítačem se také mluvilo o bezproblémovém hraní v rozlišeních 4K a také o virtuální realitě, která bude vyžadovat výkonné PC.





Později se ukázalo, že AMD ve svém prototypu využilo konkurenční procesor Intel Core i7-4790K "Devil's Canyon", což někteří označili za kontroverzní rozhodnutí. Z objektivního pohledu šlo ale o naprosto logickou volbu vzhledem k tomu, že základní desky Mini ITX a procesory AMD FX nejdou dohromady, protože se na ně těžko vejde dvoučipová sada, kterou tyto procesory vyžadují. A desktopové APU by i ve své nejsilnější verzi působilo vedle dvou čipů Fiji naprosto směšně. Čili pokud má AMD takovýto počítač sestavit, musí holt chtě nechtě hodit svou hrdost za hlavu a použít procesor Core. I v té době se ale mluvilo o tom, že Project Quantum se chystá na trh a k dispozici budou různé verze, a to tedy i slabší s procesory AMD.





Ovšem nyní se o projektu rozpovídal Richard Huddy (Chief Gaming Scientist, AMD), dle jehož slov to vypadá, že AMD v současnosti nemá v záměru dostat toto malé a výkonné PC na trh. Huddy potvrdil, že Project Quantum vyvolal u veřejnosti vlnu zájmu, ale uvedl, že pro AMD jde pouze o koncept, i když velice důležitý koncept. Dále přirovnal celý projekt ke konceptům známým z automobilového průmyslu, které se také obvykle na trh nedostávají a slouží pouze pro inspiraci či prezentaci schopností dané automobilky.




- nový formát PC, který ale na trhu asi neuvidíme -


Nicméně Huddy zase nevyloučil, že by se počítače podobné projektu Quantum nakonec někdy na trhu neobjevily, ale v současnosti se nic takového neplánuje. Neví ani, zda by se našel nějaký OEM výrobce, který by byl ochoten tyto počítače pro AMD stavět. A pokud snad ano, pravděpodobně by šlo jen o výrobu malých sérií, které by byly přizpůsobeny konkrétním požadavkům zákazníků, čili nějakých firem, jež by je přeprodávaly pod svou značkou. Mohlo by jít třeba o součást rodiny Steam PC, čili konzolových PC do obýváku pro operační systém Steam od Valve.

Možné je, že AMD tento koncept znovu oživí v době, kdy bude mít k dispozici potřebný hardware a nebude muset spoléhat na konkurenční platformu. Mluvíme samozřejmě o architektuře Zen a pokud by něco takového nastalo, tak nejdříve v příštím roce.

Zdroj: Hexus.net
reklama