reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD R-Series: nové výkonné Embedded APU a CPU

20.5.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD R-Series: nové výkonné Embedded APU a CPU
Společnost AMD představila druhou generaci Embedded R-Series, čili nových procesorů a APU, které jsme předtím mohli znát pod označením Bald Eagle. Ve své třídě jde o nové výkonnostní krále.
Již na podzim loňského roku se AMD pochlubilo svou roadmap, kde figurovaly také Bald Eagle, čili chystané 28nm procesory a APU pro tzv. embedded systémy. Jedná se konkrétně o herní systémy, počítače pro zdravotnictví, průmysl, sítě a komunikace. Zkrátka jde o již hotové systémy, kde jsou příslušná CPU a APU jejich nedílnou součástí, což má obvykle výhodu v malých rozměrech.





Nové procesory Embedded R-Series přinesou především architekturu HSA, grafická jádra GCN a také moderní funce pro řízení spotřeby. Dočkáme se také podpory Linuxu, Windows a systémů RTOS (Real-Time Operating System).





Konkrétně bylo představeno pět procesorů, jejichž TDP je buď 17 nebo 35 W, čemuž odpovídá i výkon nebo počet jader. Máme tu tedy dvě nebo čtyři procesorová jádra architektury Steamroller a dále až osm GPU CU. Jde o Compute Unit v grafickém jádru a ty se v případě AMD skládají ze 64 Stream procesorů. Nejlepší model by tak měl nabídnout 512 Stream procesorů pracujících na frekvenci až 686 MHz, což je tedy na TDP 35 W velmi slušné, zvláště když se do této spotřeby má schovat ještě čtyřjádrový procesor na frekvenci až 3,6 GHz.





Možná je to až podezřele dobré. Tyto specifikace můžeme srovnat s moderním APU A10-7850K, který nabízí stejný počet CPU i GPU jader (alespoň dle počtu CU), přičemž procesor Steamroller pracuje maximálně na 4 GHz a grafické jádro architektury GCN na 720 MHz. Takty procesoru i GPU jsou tedy o něco vyšší, ale maximální spotřeba A10 je 95 W, což je v porovnání se 35 W velký rozdíl.

Dva nové čipy z R-Series nejsou vybaveny žádným integrovaným jádrem a je zajímavé, že takový RX-427NB má stejné TDP a stejné CPU jako RX-427BB a přitom postrádá oněch 8 CU v grafickém jádru. Má tedy odlehčeno o 512 Shaderů, všechny ostatní specifikace jsou stejné a přitom je stejná i udávaná spotřeba. Rozdíly se mohou pak projevit v tom, na jaké frekvenci budou jeho procesorová jádra v zátěži pracovat, ale i tak je to podivné. Však nové R-Series mají dle všeho velmi blízko k APU Kaveri, kde dle AMD tvoří GPU téměř polovinu celého čipu.

Zdroj: TZ AMD
reklama