reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon R7: tentokráte jde o SSD

5.8.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon R7: tentokráte jde o SSD
Společnost AMD již dříve naznačila, že si chystá vlastní řadu SSD, která ponese označení Radeon R7. Nyní se objevily už konkrétní informace, které se týkají nových modelů i jejich výkonu. Co si tedy AMD chystá?
AMD se již před časem rozhodlo využít svou známou značku Radeon nejen pro grafické karty či integrované grafické čipy. Firma začala na trh dodávat i paměťové moduly RAM, které nesou označení Radeon, přičemž ty se uplatnily také nedávno v naší recenzi APU AMD A10-7800.





Zveřejněné screenshoty z prezentace AMD jsou sice titěrné, ale i tak z nich vyčteme vše podstatné. AMD nejdříve srovnává svá SSD Radeon R7 s konkurencí, kde jsou modely OCZ Vertex 460, Samsung 840 EVO a další. Radeon R7 by měly využívat asynchronní 19nm MLC NAND Flash a nabídnout velmi podobný výkon jako uvedené modely od konkurence. To znamená rychlosti čtení/zápisu až 550/530 MB/s a dále 100.000 a 90.000 IOPS. AMD pak uvádí o něco vyšší hodnotu MTBF než konkurence a také na své modely poskytne nadstandardní 4letou záruku. Společně s nimi také nabídne 3,5" adaptér a klonovací software od Acronisu pro migraci operačního systému.





Druhý a poslední screenshot se týká samotných modelů, a to Radeon R7 120G, 240G a 480G. Ty se od sebe jako obvykle liší nejen kapacitou, ale také výkonem, přičemž je potěšitelné, že 120GB model nebude za svými většími bratříčky moc zaostávat, tedy snad až na trvalém výkonu IOPS s délkou fronty 32, který má u něj hodnotu pouze 12 tisíc, zatímco u ostatních je to alespoň 20 tisíc.

A jaký hardware AMD využívá? Je patrné, že spolupracuje s OCZ, neboť využívá její kontroler Indilinx Barefoot 3 (stejný je i v OCZ Vector - recenze) a paměti NAND Flash pocházejí od Toshiby, což je nový vlastník firmy OCZ Technology. Reálná výdrž je taková, že SSD Radeon R7 mohou po dobu čtyř let zapisovat 30 GB dat denně, což se snad týká 120GB verze. V případě 240GB a 480GB SSD by to mělo být výrazně lepší, a to cca dvojnásobně a čtyřnásobně, neboť ty mají více paměťových buněk, mezi něž se může zátěž rozložit.

Zdroj: wccftech.com
reklama