reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon R9 285: nová karta i nový Never Settle

25.8.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon R9 285: nová karta i nový Never Settle
Společnost AMD po delší době chystá novou desktopovou kartu patřící do té nejvyšší řady. Jedná se o očekávaný Radeon R9 285 s čipem Tonga, o němž jsou již známy podrobnosti. Navíc se objeví i nová nabídka programu Never Settle.
O grafické kartě AMD Radeon R9 285 se toho namluvilo již mnoho, ale jak se blíží její vypuštění na trh, objevují se přesnější a podrobnější informace včetně předběžných testů. Jedná se o kartu, která má konkurovat modelu NVIDIA GeForce GTX 760, přičemž ten je u nás dostupný od nějakých 5700 - 5800 Kč s DPH. Očekávat tedy můžeme podobnou cenovou relaci.





Co se týče specifikací čipu Radeon R9 285, ten bude založen na 28nm jádru Tonga a skládat se bude ze 1792 Stream procesorů generace Graphics Core Next 1.1, dále bude mít 112 TMU a 32 ROP jednotek. Paměti GDDR5 budou připojeny přes 256bitové rozhraní a výrobci grafických karet budou mít na výběr mezi 2 GB a 4 GB. Dle uniklého slidu z prezentace je již ve výrobě řada různých modelů od tradičních partnerů firmy: Sapphire, Gigabyte, MSI, Club3D, Asus a dalších. Ty mají být na trhu k dispozici již v době oficiálního vypuštění karty, čili druhého září.





Nedlouho po zveřejnění těchto informací, které ještě neudávaly takty, se objevily podrobnější specifiklace, kde najdeme i to, že maximální turbo frekvence čipu bude 918 MHz a paměti budou pracovat na 5,5 GHz. Můžeme také očekávat, že s modely různými designy a chladiči často nabídnou i vyšší takty než udávají základní specifikace. Ovšem dle AMD už základní verze má být o 15 % výkonnější než zmíněná NVIDIA GeForce GTX 760.

Výkon nového Radeonu tedy už byl nastíněn, ale objevila se i konkrétní čísla. Na systému složeném z procesoru Core i7-4960X a 16 GB paměti DDR3-1866 karta doáshla skóre P7066 a X3513 v testu 3DMark FireStrike. Pro porovnání, GeForce GTX 760 s ovladači 337.88 WHQL dosáhla P5650 a X2774 na té samé testovací sestavě, přičemž cena Radeonu bude o 10 dolarů vyšší. U nás tedy můžeme očekávat ceny kolem 6000 Kč.





Never Settle: Space Edition je název pokračování známé akce, v jejímž rámci AMD rozdává ke svým grafickým kartám plné hry zdarma. Jak její název říká, tentokrát půjde především o hry s vesmírnou tematikou, které přibydou k již nabízeným 27 titulům. Mezi novinky patří Star Citizen, Alien: Isolation, Space Run a Habitat. Pokud tedy máte ještě nepoužité kupony, nebo si svou kartu teprve koupíte, budte si moci vybírat i z těchto titulů. Více se zřejmě dozvíme poté, co AMD oficiálně tuto akci představí.

Zdroj: techPowerUp
reklama