reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon Software 16.7.1: přišla náprava problému se spotřebou

6.7.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon Software 16.7.1: přišla náprava problému se spotřebou
Ihned po vypuštění nových Radeonů RX 480 na trh se objevil problém s tím, že si tyto karty braly přes slot PCI Express x16 více energie, než je povoleno. AMD přislíbilo brzkou nápravu a ta nyní přichází.
K dispozici jsou tak ovladače AMD Radeon Software 16.7.1, jejichž hlavním úkolem je zajistit, aby si karta přes slot PCI Express x16 nebrala více než povolených 75 W. S tímto odhalením přišli recenzenti na serveru Tom’s Hardware, dle nichž si karta brala až o 15 W více. AMD hned přislíbilo brzkou nápravu a také to, že dá uživatelům další možnosti jak srazit celkovou spotřebu karty a také jsme se měli dočkat navýšení výkonu v populárních hrách, ale to zhruba jen do 3 procent.





Co se týče spotřeby a nastavení napětí na GPU, tomu se věnovali na Legit Reviews. Tamní článek AMD Radeon RX 480 Undervolting Performance popisuje testování karty s níže nastaveným napětím a paradoxně se ukázalo, že GPU na nižším napětí dokáže být rychlejší. Jak redaktoři zjistili, GPU se na nižším napětí chovalo lépe a neustále si drželo maximální takt, zatímco na vyšší napětí takt klesal. Nižší byla přitom i celková spotřeba (o 10 - 20 %), takže majitelům nových Radeonů se rozhodně vyplatí trošku se pošťourat v nastavení a podívat se na to, co umožní nový nástroj WattMan.





AMD dnes tedy přišlo s novými ovladači Radeon Software 16.7.1 a uvedlo k tomu, že ty řeší nadměrný odběr ze slotu PCI Express, i když si je firma jista, že karta s původním nastavení nepředstavuje riziko pro naše sestavy. Nové ovladače také umožní celkově snížit spotřebu s prý jen minimálním dopadem na výkon (tato funkce je ve výchozím nastavení vypnuta), i když, jak Legit Reviews ukazují, jde to i s navýšením výkonu.

Co se týče až 3% zvýšení výkonu v populárních hrách, to se týká titulů jako Total War: Warhammer, Metro Last Light, Witcher 3, Far Cry 4 a také benchmarku 3DMark11 Extreme.

Zdroj: AMD
reklama