reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen přijdou levnější bez chladiče i dražší s novými Wraith RGB

21.2.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen přijdou levnější bez chladiče i dražší s novými Wraith RGB
Společnost AMD si už u generace Vishera připravila půdu pro chlazení procesorů Ryzen, které přijdou na trh (alespoň některé) ve dvou verzích. Ta levnější bude zcela bez chladiče a dražší bude vybavena chladiči Wraith pro až 140W TDP.
Chladiče Wraith dobře známe z nových BOXovaných verzí procesorů AMD FX, kde představovaly značné výkonnostní vylepšení oproti starým chladičům a oproti nim jsou i tišší. Procesory Ryzen jsou na tom se svými 95W TDP v případě výkonnějších verzí daleko lépe než procesory FX generace Vishera, které dosahovaly až 125 W a dva nejvýkonnější dokonce 220 W, ale ty můžeme brát jako speciální případ. Každopádně nyní už je jasné, že chladiče Wraith budou použity ve vylepšené podobě s RGB podsvícením i s procesory Ryzen, ovšem kdo nechce, může ušetřit a využít vlastní chladicí řešení, což je od AMD vzhledem k zákazníkům přívětivý krok.





S nejvýkonnějšími procesory Ryzen 7, čili řadou osmijádrových 1800X, 1700X a 1700, se to má tak, že modely navržené přímo pro přetaktování, které mají v označení X, budou nabízeny buď s chladičem Wraith Max, nebo bez něj. Zmíněný chladič je navržen pro uchlazení čipu s TDP až 140 W, takže by rozhodně měl snést Ryzen na vyšší než výchozí frekvenci. Otázka je, jak bude stoupat spotřeba a výdej tepla těchto přetaktovaných procesorů, což bude přímo záviset i na tom, jaké napětí do nich budeme muset ládovat.

V případě AMD Ryzen 7 1700 bez technologie XFR pro automatické přetaktování, ale i tak s otevřeným násobičem, dostaneme chladič Wraith Spire bez heatpipe pro 95W TDP (model 1700 má 65W TDP). Zde už nevidíme verzi WOF (Without Original Fan), pouze BOX a Multipack. Čili v případě procesorů bez označení X asi AMD nabídne jen BOXované verze a doufejme, že to bude platit i pro nižší šestijádrové a čtyřjádrové řady.

Kolik ale můžeme koupí procesoru bez chladiče ušetřit? Zdroj mluví o nějakých 20 dolarech, což je nezanedbatelná částka, ale otázka je, zda oněch uváděných 499,99 dolarů za Ryzen 7 1800X platí pro verzi s chladičem, nebo bez. Včera uvedené ceny v obchodech napovídají, že by to mohlo platit pro Ryzen 7 1800X s chladičem, neboť se objevila částka 489,99 dolarů.

Zdroj: wccftech
reklama