reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD se konečně vyjádřilo k sekajícím se Windows vlivem fTPM, je tu oprava

8.3.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD se konečně vyjádřilo k sekajícím se Windows vlivem fTPM, je tu oprava
AMD nechávalo uživatele systémů založených na procesorů Ryzen dlouho v nejistotě ohledně problému se zasekávajícím se systémem Windows 11, ale někdy i Windows 10. To je jasně spojeno s funkcí fTPM. 
V případě systému Windows 10 byl lék snadný, prostě vypnout v nastavení BIOSu fTPM, ovšem nové Windows 11 na TPM spoléhají v případě řady bezpečnostních funkcí a v jejich případě dosud žádné jednoduché řešení, které by spočívalo ve změně nastavení systému, neexistovalo. Uživatelé, kteří si Windows 11 se zapnutým fTPM ponechali, se tak v řadě případů museli smířit s občasnými záseky systému, které se projevují krátkodobým zamrzáváním aplikací, praskáním zvuku a sekat se může i ukazatel myši. To může být nanejvýš otravné a pro řadu lidí nepřijatelné.
 
 
AMD včera večer oznámilo, že už identifikovalo daný problém a jak se dalo očekávat, finální řešení přijde v podobě opravy pro BIOS, čili uživatelé si budou muset počkat na to, až pro ně bude k dispozici nová verze. To pochopitelně nebude hned, respektive někteří se dočkají dříve a jiní později, přičemž AMD uvádí, že má k dispozici i náhradní řešení. 
 
Pokud ale někdo očekává, že AMD nám poradí nějaký trik, pak bohužel. Náhradní řešení navrhované firmou AMD spočítá prostě v koupi samostatného hardwarového modulu TPM 2.0, což není žádná novinka, nýbrž dobře známý způsob, jak se zbavit symptomů špatně fungujícího fTPM. To nás ovšem bude něco stát, a sice alespoň 250 Kč, nebo i mnohem více. Hardwarové moduly TPM 2.0 totiž dříve stávaly i pouhou stokorunu, než jejich cenu začal hnát nahoru všeobecný nedostatek čipů a později se přidal i vyšší zájem právě vlivem nástupu systému Windows 11. Čili problémy s fTPM na platformách AMD se projevily v mimořádně nevhodné době. Pak jde ovšem i o to, že ne každý má možnost využít samostatný modul TPM 2.0. Jde samozřejmě o uživatele notebooků, kteří si tak budou muset počkat až na opravný BIOS, samozřejmě pokud se jich daný problém vůbec týká. 
 
 
AMD také vysvětluje, čím je způsobeno zasekávání systému. Systém fTPM využívá pro uložení klíčů flash paměť SPI, kde sídlí i samotný BIOS. A jde právě o projev značných latencí při komunikaci s touto pamětí v rámci fTPM, které negativně ovlivňují odezvu systému. To se pak dle AMD týká či může týkat všech systémů s procesorem Zen+ až Zen 3 pro AM4, což by naznačovalo, že jde snad pouze o desktopy, ale na sekání si stěžují i majitelé notebooků jako ASUS ROG Strix G15 či Zephyrus G14. 
 
A na co bychom tedy měli čekat? Budou to nové verze BIOSů založené na AGESA verze 1207. 


reklama