reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si opět ukouslo zpět část trhu s grafikami

19.5.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD si opět ukouslo zpět část trhu s grafikami
Dobrá zpráva pro AMD přišla od firmy Mercury Research, dle jejíchž údajů si Radeony opět ukously část dříve ztraceného podílu na trhu. AMD tak už dávno nemá pouhou pětinu trhu, což je potěšitelné i pro nás.
AMD se totiž potřebuje dostat do dobré finanční pozice a asi nikdo by nestál o to, aby se tato firma stáhla ze souboje s NVIDIÍ. Už na začátku března jsme hlásili, že podíl AMD na trhu s grafickými kartami se dle údajů společnosti Jon Peddie Research zvýšil a nyní společnost Mercury Research vydala svou zprávu o stavu trhu s GPU v prvním letošním kvartálu.





Jsou tu ale také špatné, i když očekávané zprávy pro oba výrobce, a sice že celý trh se samostatnými GPU se propadl o 10 procent. To je pochopitelné vzhledem k tomu, že od začátku roku se především čeká na to, až AMD a NVIDIA po dlouhé době opustí 28nm GPU a představí nová 16nm a 14nm GPU.





Mercury Research uvádí, že AMD se podařilo zvýšit svůj podíl na trhu oproti předchozímu kvartálu o 3,2 procenta, a to na celkových 29,4 procent. Do toho se počítají desktopová i mobilní GPU, přičemž právě ve světě notebooků je situace pro AMD daleko lepší než mezi desktopovými kartami. Ale právě i desktopové karty přispěly k celkovému růstu podílu firmy AMD. Dle Mercury Research za tím stojí především to, že se nová radeonová divize firmy lépe stará o své zákazníky, jimž ke konci minulého roku připravila nové ovladače Crimson.

Pro další období se předpokládá divoký souboj mezi týmem zelených a červených, jenomže ten dle dostupných informací jednoduše nemusí nastat. Nové GeForce GTX 1080 a 1070 se budou prodávat za 600 a 380 dolarů, což by mělo být zcela mimo zaměření karet AMD s čipy Polaris. Spíše to vypadá, že prozatím si firmy budou konkurovat samy sobě, respektive jejich nové karty zastíní starší generace a pokud někdo bude chtít utrácet méně, zvolí grafickou kartu AMD s Polarisem a pokud více, vybere si NVIDIA Pascal. Co se týče podílu na trhu, z tohoto stavu by jednoznačně mělo těžit AMD, protože levnějších karet se prodává daleko více než karet s cenou GTX 1070, natož pak GTX 1080, i když z nich zase bývají větší marže.

Zdroj: PCPerspective
reklama