reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na konci roku opět získalo zpět část grafického trhu

1.3.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD na konci roku opět získalo zpět část grafického trhu
Nedávno se na tchaj-wanském serveru DigiTimes objevila informace, že podíl firmy AMD na trhu s grafickými kartami se v tomto kvartálu nejspíše sníží. To je ještě ve hvězdách, ovšem za poslední kvartál 2015 už máme přesné údaje z JPL.
A dle těchto údajů nemůžeme být tak skeptičtí jako DigiTimes, neboť AMD si v posledním kvartálu minulého roku dokázalo vzít malou část trhu zpět, alespoň dle údajů společnosti Jon Peddie Research. Dle ní také v tomto kvartálu rostl celý trh s grafickými čipy, a to o 2,4 procenta, ovšem ne v porovnání se stejným kvartálem předchozího roku, ale se třetím kvartálem. To není moc dobrý výsledek na tradičně silný závěr roku, ale je pochopitelné, že nyní už zákazníci čekají spíše na nástup nových 14nm a 16nm GPU Polaris a Pascal, popřípadě na očekávané snižování cen aktuálních karet. I když je tedy otázka, zda AMD a NVIDIA se vůbec rozhodnou snižovat ceny aktuálních karet a jestli je spíše ihned po nástupu nových generací nestáhnou z trhu. To by se pochopitelně týkalo především té společnosti, která svou novou generaci karet dostane na trh dříve a jako taková bude mít značnou výhodu. Prozatím to vypadá, že by touto společností mohlo být AMD.





Ze zveřejněného grafu můžeme vyčíst také to, že počet prodávaných AIB (add-in board), tedy samostatných grafických karet, neustále klesá a dostal se nacca 50 milionů kusů. Jenomže v roce 2015 byl zaznamenán pozoruhodný skok týkající se prodejů grafických karet pro nadšence. To jsou karty v ceně 299 dolarů a více, tedy v případě NVIDIE to je GeForce GTX 970 a lepší a u AMD zase Radeon R9 390 a lepší. Těch se v roce 2014 prodaly necelé tři miliony, což bylo v postatě stejné i v předchozích třech letech, ovšem za rok 2015 to je rovnou dvojnásobek. To zcela jasně ukazuje na to, že trh s hrami a herními počítači se vzmáhá a zákazníci mají zájem o hraní AAA her ve vysokém rozlišení, tedy ve vyšším než Full HD. Ještě aby ne, když podobný nárůst prodejů se objevil i na trhu s herními monitory.




vize o vývoji výrobních procesů z roku 2000


A jak je to tedy s aktuálním podílem firem AMD a NVIDIA? Po třetím kvartálu se ukázalo, že AMD získalo zpět jen 0,8 procent trhu a dostalo se tak na 18,8 %. Zbytek pak jako obvykle ovládá NVIDIA, neboť ostatní výrobci grafických karet (Matrox, S3) mají zanedbatelné podíly. Nyní se ale AMD dostalo na 21,1 procent, takže pokud někdo hrozí tím, že podíl AMD na trhu s grafikami se sníží, tyto údaje tomu rozhodně nenasvědčují. Nedá se totiž ani říci, že by AMD v posledních měsících udělalo něco, co by oslabilo jeho pozici na trhu s grafikami, spíše naopak. Jednak byla zlevněna karta Radeon R9 Nano, pak se objevil herní bundle v podobě nového Hitmana, pozitivně se mluví o Radeonech ve spojení se systémy pro virtuální realitu, oblíbeny jsou také nové ovladače Crimson a za zmínku stojí také iniciativa GPUOpen.





Vypadá to tedy, že AMD, respektive šéf divize RTG (Radeon Technologies Group) Raja Koduri má dobře našlápnuto k tomu, aby začal získávat zpět ztracený podíl. Čeká je ale ještě mnoho práce, ale také se firma může těšit na to, že s příchodem nových generací Polaris a Pascal začne nové kolo souboje. A je také zřejmé, že firmy svedou souboj především o lukrativní část trhu s kartami pro herní nadšence. Ještě aby ne, když nám za poslední rok tak pěkně vyrostl.

Zdroj: JPR
reklama