reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si údajně chystá Milan-X: CPU s vrstvenými čipy

25.5.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD si údajně chystá Milan-X: CPU s vrstvenými čipy
Své procesory s vrstvenými čipy už má nějaký ten pátek Intel, který využívá svou technologii Foveros a AMD nechce být moc pozadu díky své vlastní technologii X3D. Na té má být založeno chystané CPU Milan-X. 
Procesory AMD Milan známe jako aktuální serverové EPYC 7003 založené na mikroarchitektuře Zen 3, čili to vypadá, že Milan-X by měla být z tohoto hlediska stejná generace, ovšem to se ještě uvidí. Mluví o ní hned dva leakeři, a to jednak Patrick Schur a vedle něj také v poslední době velice aktivní ExecutableFix. 
 
Oba píšou shodně o procesorech Milan-X (dle ExecutableFix také Milan-X(3D)), které mají využívat vrstvené čiplety. Nepůjde tak jen o čiplety kladené vedle sebe, ale i na sebe, a to podobně jako v případě procesorů Intel Lakefield.  
 
AMD by k tomu mělo využít svou technologii X3D pro pouzdření čipů, která představuje 2,5D i 3D pouzdření, což znamená "prosté" využití interposeru i vrstvení více logických čipů na sebe.
 
 
 
AMD už ostatně ohlásilo X3D jako další krok po nasazení čipletů a v tomto ohledu by se tak brzy už mělo posunout dopředu, ostatně letos od něj očekáváme také vícečipové CDNA2 GPU akcelerátory. A tím nemyslíme spojení GPU a pamětí, ale samotné GPU složené alespoň ze dvou čipů. 
 
Serverové procesory by tak mohly následovat a nové leaky naznačují, že by o nich příští týden mohla mluvit Lisa Su, jejíž keynote se bude týkat především serverového hardwaru. Není ale jasné, kam bychom si mohli Milan-X zařadit, když dle jejich názvu by mělo jít stále o Zen 3. Může jít o kompletně novou větev serverových CPU, a to možná pro chystané superpočítače. Ostatně výše uvedený obrázek od AMD naznačuje, že půjde o CPU vybavené vlastními paměťmi typu HBM, což bylo již potvrzeno na konkurenčních Sapphire Rapids od Intelu.  


reklama