reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD útočí benchmarky na novou grafiku Intel Arc 370M

1.4.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD útočí benchmarky na novou grafiku Intel Arc 370M
Intel na trh vyslal zatím jen low-endové mobilní grafické karty Arc Alchemist, aby dostál svému slibu je vypustit během prvního kvartálu. Na další si ještě počkáme a tak si konkurence všímá zatím jen čipů ACM-G11. 
Je to konkrétně společnost AMD, která si připravila malý test, v němž srovnává novou mobilní Intel Arc A370M se svým Radeonem RX 6500M. Nejde přitom o zcela korektní test, neboť AMD evidentně grafiku od Intelu nemělo v ruce, neboť tu používá výsledky, které tento týden zveřejnil sám Intel
 
Čili AMD jen vzalo nějaký notebook s Radeonem RX 6500M, zvolilo pět her, které testoval také Intel, nastavilo stejné rozlišení (Full HD) a také kvalitu. Mohlo se přitom řídit pouze tím, co prozradil sám Intel, čili tu jde buď o střední, nebo vysokou kvalitu zobrazení. Ovšem vysokou využívá pouze jedna hra, a to Strange Brigade. 
 
Je tedy nad slunce jasné, že tyto výsledky můžeme brát pouze orientačně, a to už jen kvůli tomu, že mohly být testovány zcela odlišné scény a nikdo v AMD také nemohl vědět, co všechno se pod střední či vysokou kvalitou skrývá. Pokud Intel ve svých testech prostě jen neklikl na jisté přednastavení kvality, pak může jít třeba o odlišné nastavení antialiasingu, postprocessingových efektů, apod. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Přesto ale můžeme říci, že Radeon RX 6500M skutečně bude výkonnější, neboť rozdíly jsou značné. AMD se přitom dle tabulky vedle zveřejněného grafu chlubí i tím, že jeho Radeon RX 6500M s čipem Navi 24 vyráběným stejným procesem firmy TSMC (N6) dokáže zajistit vyšší výkon s využitím výrazně nižšího počtu tranzistorů, a sice 5,4 vs. 7,2 miliard.  
 
Na to jsme se ostatně podívali už včera, takže dobře víme, že ACM-G11 coby základ pro A370M je téměř o polovinu větší čip než Navi 24, a tak má i přes stejný výrobní proces a vyšší počet tranzistorů výrazně nižší tranzistorovou hustotu. Krom toho jde ale v obou případech o karty využívající 4 GB GDDR6 a stejné TBP v rozsahu 35 až 50 W. 
 
GPU a výrobní proces Plocha (mm2) Počet tranzistorů (mld.) Tranzistorová hustota (mil.)
ACM-G11 - 6nm TSMC 157 7,2 45,9
Navi 24 - 6nm TSMC 107 5,4 50,5
 
Teprve uvidíme, zda to v případě desktopových modelů s tímto čipem firmy Intel nepošle do hajan naše očekávání, dle nichž má Intel na svou konkurenci zaútočit i cenou. Intel však může ve snaze protlačit se na trh výrazně zakrojit do svých marží a stejně tu půjde spíše o čip ACM-G10, který už dostupnou plochu z hlediska tranzistorové hustoty využívá efektivně.
 
AMD si tak zjevně chtělo trošku rýpnout do marketingu Intelu, ale my budeme zvědaví spíše na nezávislé testy a jejich výsledky.  


reklama