reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvádí levná SSD Radeon R3

4.5.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD uvádí levná SSD Radeon R3
AMD již má dlouho na trhu řadu SSD, pro niž si vybrala svou známou značku Radeon. Jedná se o modely Radeon R7, k nimž nyní na trhu přibyde řada Radeon R3. Už z jejich označení můžeme vyčíst, že půjde o levné modely.
Společnost AMD představila svá první SSD v roce 2014 a šlo o Radeon R7, která pro ni vyrábělo duo OCZ a Toshiba. V podstatě tak šlo o speciální edici SSD od firmy OCZ, která nesla značku AMD Radeon. Na našem trhu jsou SSD Radeon R7 k dostání jako 120GB, 240GB a 480GB modely, ovšem nedá se zrovna říci, že by byly v běžné nabídce mnoha obchodů a pokud v jejich nabídce jsou, nebývají skladem. To napovídá, že tato SSD nejsou mezi českými zákazníky moc oblíbena, ale třeba se to díky nové řadě Radeon R3 změní.





Dle dostupných informací vyrábí Radeon R3 SSD jistá tchaj-wanská firma Galt Inc. AMD si uvědomuje, že nejde o SSD, která by trhala rekordy, a tak se snaží je ve svých materiálech nabízet především jako alternativu pro HDD. Cílí tedy na ty zákazníky, kteří doposud výhody SSD nepoznali a nechtějí za svůj první model utrácet moc peněz. Ti se ale také musí spokojit s výkonem, který poskytnou paměti NAND Flash s buňkami TLC. A ten nebývá při zápisu zrovna vysoký, ale my se z dostupných specifikací bohužel nedozvíme, jakou rychlost zápisu můžeme očekávat. AMD sice uvádí maximální hodnoty, ale ty právě jako maximální mohou platit jen krátkodobě. SSD s buňkami TLC dnes často využívají vyrovnávací paměť s využitím části paměti NAND Flash, která se chová jako SLC, takže je rychlá, ale jen malá. Při zápisu větších dat se tak rychlost zápisu brzy propadne, a to klidně i na úroveň pevného disku. Přesvědčit jsme se o tom mohli třeba v testu OCZ Trion 100.

AMD nabídne celkem čtyři modely Radeon R3 SSD, a to 120GB, 240GB, 480GB a 960GB. Maximální rychlost čtení je u všech 520 MB/s až na největší, který ji má o 10 MB/s nižší, což je zanedbatelné. Rychlost zápisu už se liší více a jde o 360, 470, 470 a 450 MB/s. Ostatní údaje výrobce neuvádí, tedy až na formát 2,5" (7mm výška), rozhraní SATA 6 Gbps a použitý kontroler Silicon Motion SM2256KX. Když si ho zkusíte vygooglovat, tak se objeví pouze spojení právě s SSD Radeon R3, takže to nevypadá, že by byl použitý ještě v jiných známých modelech. Nelze tak odhadnout, jak se bude chovat a jaký reálný výkon můžeme očekávat.

Radeon R3 SSD se již dostaly na trh v USA a Kanadě, a to až na 960GB model. Za 120GB, 240GB a 480GB dají zákazníci 41, 70 a 137 dolarů. To je i u nás bude řadit mezi nejlevnější SSD. Už se dostaly do nabídky prvního obchodu, kde přijdou na 1200, 1900 a 3500 Kč s daní.

Zdroj: Hexus.net


reklama