reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvádí Naples: 32jádrové serverové Zen

7.3.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD uvádí Naples: 32jádrové serverové Zen
O procesorech AMD s kódovým označením Naples už dobře víme od poloviny minulého roku. Už tehdy vyplynulo na povrch, že tyto procesory mají nabídnout až 32 fyzických jader, což nyní potvrzuje samotné AMD. Co je ale nového?
AMD Naples tak už před řadou měsíců slibovaly 32 procesorových jader a k tomu 64 MB L3 cache, takže bylo zřejmé, že mají být složeny z až osmi čtyřjádrových CCX, které tvoří i procesory Ryzen. AMD říká, že Naples jsou navrženy, vyrobeny a naceněny tak, aby "narušily status quo" v oblasti cloudových datacenter a vůbec na celém serverovém trhu. To nastane někdy v druhé čtvrtině tohoto roku, kdy první Naples dorazí na trh.





AMD se chlubí, že Naples překonávají konkurenční řešení v tom, že nabízí i 45 % více jader, o 60 % vyšší I/O kapacitu a o 122 % vyšší paměťovou propustnost. AMD přitom srovnává s procesorem Xeon E5-2699A v4 (22 jader), oproti němuž Naples nabídnou také celkem 64 linek rozhraní PCI Express a pak i osmikanálový přístup k pamětem DDR4-2677 MHz s celkovou propustností 170,7 GB/s, zatímco zmíněný Xeon má čtyřkanálový kontroler pro DDR4-2400 MHz.

Naples budou pochopitelně podporovat SMT, takže půjde o konfiguraci 32C/64T, přičemž AMD počítá s dvousocketovými servery s podporou až 32 modulů DIMM DDR4 a celkovou kapacitou operační paměti až 4 TB. Procesory samotné přitom zvládnou obsloužit potřebné I/O operace pomocí svých linek rozhraní PCI Express 3.0 (až 128 v jednom systému), takže nebudou ani potřebovat čipovou sadu (čili jde v podstatě o SoC). Z procesorů Ryzen si vezmou také univerzální rozhraní AMD Infinity Fabric, které se využije právě i při komunikaci dvou procesorů v jednom serveru.





Procesory Naples budou k dispozici s akcelerátory Radeon Instinct a to je tak vše, co se o nich zatím dozvíme. AMD nakonec ještě uvedlo dva testy v jistém softwaru analyzující seismickou aktivitu, kde měl být Naples oproti Xeonu 2 až 2,5x rychlejší, a to s využitím stejného počtu jader a stejně rychlé paměti.

Zdroj: TZ AMD
reklama