reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Naples: Zen se 32 jádry a 64 MB L3 cache

13.6.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Naples: Zen se 32 jádry a 64 MB L3 cache
Server Fudzilla se pochlubil, že zjistil novinky o připravovaném procesoru Zen s kódovým označením Naples. K dispozici má mít celkem 32 fyzických procesorových jader zdvojnásobených na 64 logických a k tomu i kupu L3 cache.
Na konci tohoto roku, nebo na začátku příštího, má AMD konečně dotlačit na trh své první 14nm procesory Zen. Slíbeny už byly 8jádrové modely s obdobou Hyper-threadingu, díky níž budou schopny najednou zpracovávat 16 procesových vláken. Architektura Zen také počítá s 512 kB L2 cache na jádro, přičemž každý cluster se čtyřmi jádry Zen bude mít k dispozici ještě 8 MB L3 cache. Z toho pak můžeme vycházet i v případě uváděných procesorů Zen "Naples".





Údajný procesor Naples s celkem 32 jádry by tak měl mít k dispozici celkem 64 MB L3 cache. Když to srovnáme s nejnovějšími procesory Intel Broadwell-EX, pak ty mají přinejlepším 24 jader (+ Hyperthreading), přičemž každé jádro má k dispozici 256 kb L2 cache a dohromady tu je 60 MB L3 cache. Moderní Xeony totiž často mívají 2,5 MB L3 cache na jádro, zatímco v případě Zenu to budou 2 MB. Právě Zen by ale měl nabídnout více jader než serverové Intely a větší L2 cache na jádro, ovšem AMD je ještě zdaleka nemá na trhu a je otázka, co si do té doby dokáže připravit Intel. Do nějakého dalšího srovnávání se tak už pouštět nebudeme.

Dle očekávání budou Naples procesory vyráběné v GlobalFoundries pomocí 14nm procesu FinFET. Další zajímavé informace mluví o osmikanálovém paměťovém kontroleru (bezpochyby pro DDR4) a dokonce až o 128 linkách rozhraní PCI Express 3.0. To by znamenalo možnost připojit až osm grafických karet s využitím plnohodnotného rozhraní PCI Express 3.0 x16, ale toto rozhraní se pochopitelně bude využívat také pro úložná a jiná zařízení. Vedle toho má Naples podporovat až 32 rozhraní SATA a dále 10Gb Ethernet. Samotné procesory budou dle Fudzilly určeny pro socket SP3 typu LGA.

První procesory Zen pro servery či pracovní stanice budou mít široké rozpětí TDP mezi 35 W až po 180 W, což je o 15 W více, než má král zmíněné rodiny Broadwell-EX, 24jádrový Xeon E7-8890 v4. Vedle 32jádrového modelu se tak počítá s 16, 4 a 2jádrovými, jež se mají na trh dostat v roce 2017. Lisa Su jinak už potvrdila, že v rámci generace Zen budou na trh nejdříve vypuštěny desktopové modely, pak serverové, mobilní a nakonec verze embedded.

Zdroj: Fudzilla
reklama