reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vypouští na trh Radeon RX 6900 Liquid Cooled: ještě více výkonu

17.6.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD vypouští na trh Radeon RX 6900 Liquid Cooled: ještě více výkonu
Aktualizováno: Společnost AMD se rozhodla vypustit na trh grafickou kartu Radeon RX 6900 XT Liquid Edition s 330W TBP a rychlejšími paměťmi, která bezpochyby přichází jako odpověď na novou GeForce RTX 3080 Ti. 
Aktualizace: Od serveru wccftech tu máme nepřekvapivou informaci o tom, že tato karta bude určena pouze pro výrobce počítačů a AMD se chystá ji vyrábět jen v nízkých počtech. Na volném trhu ji tak nekoupíme. Dále zpráva pokračuje v původním znění.
 
 
Radeon RX 6900 XT Liquid Edition tak přichází jako naprostý vrchol své řady, přičemž tuto kartu jsme už ani nečekali vzhledem k tomu, že AMD ta nejlepší GPU Navi 21 XTXH uvolnilo pro potřeby AIB výrobců, kteří přinesli modely s odemknutými takty nad 3 GHz. Ovšem nyní přímo samotné AMD přichází s vlastním vodou chlazeným Radeonem RX 6900 XT, který by se dal v podstatě přirovnat ke kartám jako Asus ROG STRIX LC Radeon RX 6900 XT TOP Edition. Představuje však nové SKU s oficiálně vyšším TBP na 330 W (o 30 více než RX 6900 XT) a dokonce i s rychlejšími paměťmi na 18 Gbps, ovšem založeno je opět na Navi 21 XTXH. 
 
 
Jde přitom stále o paměti typu GDDR6, které jsou už jen o stupínek pod GDDR6X na GeForce RTX 3080 (19 Gbps). Zůstává tu kapacita 16 GB a samozřejmě i 128 MB paměti Infinity Cache, přičemž GPU Navi 21 také nenabídne žádná jádra navíc, neboť už původní RX 6900 XT využívají jeho plnou verzi s 80 CU. 
 
 
Dá se tak říci, že Radeon RX 6900 XT Liquid Edition ponese ty nejlepší z nejlepších čipů Navi 21, které díky vodnímu chlazení posune na Game Clock 2250 MHz z původních 2015 MHz, což není zanedbatelný rozdíl, k němuž je třeba přičíst také rychlejší paměti s propustností 576 GB/s (+ 64 GB/s). Turbo GPU se zastaví až na 2435 MHz.
 
Chlazení karty je vcelku standardní a kupodivu využívá jen malý jednoventilátorový radiátor, který je tak určen především do zadní pozice ve skříni. Otázka je, při jakých otáčkách a hlučnosti se mu povede takovou kartu uchladit. 
 
Radeon RX 6900 XT Liquid Edition přijde na trh ještě tento měsíc, ale další podrobnosti neznáme. Cena ohlášena nebyla a ani není třeba ji v dnešní situaci z hlediska doporučené částky řešit a je jasné, že tato karta bude množstevně velice omezená.  
 
Zdroj: VideoCardz


reklama