reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Zen dostaly označení SR7, SR5 a SR3 a cenu od 200 USD

17.11.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Zen dostaly označení SR7, SR5 a SR3 a cenu od 200 USD
Procesory AMD Zen "Summit Ridge" se chystají na začátek příštího roku a nyní se už objevily informace o tom, jak by se nové modely měly jmenovat a také se už mluví o tom, kolik by zhruba měly stát.
Z nové prezentace se dá snadno vyčíst, že nové procesory AMD Zen, které přijdou jako nástupci generace Vishera, a tedy čipů FX, přijdou po boku moderních APU. Jde o AMD Bristol Ridge vedené čipem A12-9800 a určené pro socket AM4, v němž budou pracovat také Summit Ridge. Dále se dozvíme, že právě Summit Ridge se budou prodávat ve třech řadách, a to prý SR7, SR5 a SR3, přičemž ty přijdou na trh postupně od nejvýkonnější verze.





Je tak jasné, že AMD se snaží tak trochu kopírovat označování procesorů Intel Core i7, i5 a i3, což pro něj ale není žádná novinka. To dělalo už ve svých začátcích a koneckonců to opravdu není nic, čímž bychom se měli trápit. Bylo by spíše dobře, kdyby AMD využívalo podobné označování svých procesorů, neboť v tom alespoň budou mít méně znalí zákazníci menší zmatek.

Osobně bych ale ještě počkal na to, zda se AMD opravdu rozhodne pro daná označení a využije je jako obchodní. Je totiž zřejmé, že SR znamená Summit Ridge a to je pouze kódové označení první generace desktopových Zen. Dříve či později tak budou Summit Ridge nahrazeny novou a jinak pojmenovanou generací a bylo by podivné, kdyby i ona měla nést označení řad SR a stejně tak by nebylo moc vhodné, kdyby se s každou novou generací měnilo i označení procesorových řad. Takže jako obvykle, uvidíme.

Co se týče cen, zdroj mluví o částkách od 200 do 300 dolarů za řady Zen SR5 a SR3 (to budou přinejhorším čtyřjádra), zatímco SR7 s očekávanými osmi jádry tak budou stát ještě více. Můžeme zapomenout na to, že by AMD vyslalo na trh moderní osmijádrové procesory a prodávalo je za hubičku. To musí chtě nechtě dělat v případě stále aktuálních, ale už zastaralých 32nm modelů FX.

Společně s prvními Zen SR7 mají na trh přijít i příslušné desky s tím nejlepším čipsetem pro AM4, čili X370. Ostatní také budou následovat později, takže podle očekávání se AMD vytasí nejdříve s tím nejlepším, co Summit Ridge mohou nabídnout. Mluví se také o referenčních chladičích, které dokáží zkrotit procesor s TDP až 140 W.

Zdroj: wccftech
reklama