reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americký operátor AT&T pomáhal NSA špehovat obyvatelstvo

17.8.2015, Milan Šurkala, aktualita
Americký operátor AT&T pomáhal NSA špehovat obyvatelstvo
Uniklé materiály Edwarda Snowdena ukázaly další zajímavé svědectví. Podle nich americký operátor AT&T poskytoval tajné službě NSA přes deset let data uživatelů a instaloval špehovací zařízení do své infrastruktury.
Americká tajná bezpečnostní služba NSA je velmi dobře známá špehováním snad každého. Materiály Edwarda Snowdena pomalu rozkrývají, jak obrovský je rozsah tohoto sledování obyvatelstva. Poslední aférou, kterou tato data ukázala, je desetiletá spolupráce velkého amerického operátora AT&T s NSA. Podle zprávy byla tato společnost velmi ochotná ke spolupráci. I když její jméno není ve zprávách přímo zmíněno, různé díly skládačky z drobnějších informací ukazují právě na AT&T (zpráva zmiňuje např. tržní podíly, které odpovídaly právě AT&T).


AT&T logo


Tato spolupráce měla trvat minimálně od roku 2003 a znamenala přístup NSA k miliardám e-mailů uživatelů. Spolupráce ale byla zařízena i po technické stránce a AT&T si nechala nainstalovat do 17 svých komunikačních center šmírovací zařízení od NSA (wiretapping). Z počátku se jednalo jen o informace o tom, kdo kontaktoval koho, ale bez obsahu komunikace (na druhou stranu se zpracovávala klíčová slova těchto informací). V roce 2011 už AT&T posílala do NSA záznamy o více než 1,1 miliardě mobilních hovorů denně.

Program Fairview, který zahrnuje právě AT&T, má rozpočet 188,9 milionu dolarů, druhý největší podobný program Stormbrew, který by měl zahrnovat naopak konkurenčního operátora Verizon, pak spolkne zhruba polovinu (tento program má monitorovat komunikaci zahraničích osob se zahraničními, která jde přes americké optické kabely). AT&T tyto zprávy popřelo a tvrdí, že vládním organizacím vydává jen ta data, která mohou zachránit člověka v bezprostředním ohrožení života.

Zdroj: nytimes.com, time.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama