reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Antbo: mravenčí robot pro zvídavé

21.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Antbo: mravenčí robot pro zvídavé
Antbo je dalším z robotů, který má za cíl u dětí nebo i u dospělých rozvíjet jejich zájem o robotiku. Jedná se o robota, který připomíná velkého mravence a kterého si můžete sami sestavit. Nyní je na projekt možné přispět na Indiegogo.
Už sám název robota je slovní hříčkou, která v sobě ukrývá anglické slovo pro mravence. Tato zajímavá hračka má v lidech podnítit jejich chuť postavit si a naprogramovat robota, protože právě tohle si s Antbo můžou vyzkoušet. Antbo je výrobcem označován za "hmyzího robota pro každého, kdo má zvídavou mysl".

Robot, který byl vyvinut za podobným účelem jako Antbo, je například Root, jenž má za úkol naučit děti ve školách programovat hravou formou. Antbo od DFRobot je také určen pro děti a mladé lidi, ale dospělí se s ním taky rozhodně nudit nebudou, pro každého nabídne totiž něco jiného. Je zkrátka určen pro začátečníky a pro lidi, které robotika alespoň trochu zajímá.





Robot Antbo má šest nohou a chodí stejným způsobem jako mravenec. Robota je možné ovládat pomocí chytrého telefonu nebo například i hlasem, a pokud se dají dohromady dva a více robotů, můžou spolu bojovat, nebo hledat cestu bludištěm. To je především zábava pro malé.

Starší a zkušenější si můžou hrát s programováním robota. Pokud se v programování alespoň trochu vyznáte, můžete si s robotem vyhrát a přimět ho dělat různé věci. Přeprogramovat robota Antbo je možné s pomocí Scratch, Arduino IDE nebo WhenDo.

Robot Antbo je také schopný se učit, což mu dává možnosti přizpůsobení se. Analyzuje své okolí a komunikuje s ostatními jednotkami Antbo pomocí 30 "neuronů", které jsou inspirované skutečnými živými tvory. Postupem času se díky učení stává robot čím dál chytřejším, rychlejším a schopnějším.





Další zajímavostí jsou robotovy emocionální reakce, které vyjadřuje různými pohyby - když se například třese, znamená to, že je vystrašený. Dívání se dopředu a dozadu znamená zvídavost. S pomocí rozšíření, které zahrnuje teplotní čidlo, robot svého majitele varuje, když teplota okolí bude nebezpečně vysoká a bude hrozit přehřátí robota. Výrobce dokonce slibuje i to, že Antbo může hrát i speciální robotí golf nebo bowling.

Robotovi nechybí ani Bluetooth připojení a dotykový senzor, zabudovaný má i akcelerometr. Je poněkud větší než živý mravenec, Antbo totiž váží 209 gramů. Zaujme i zajímavým designem s LED osvětlením.

Kampaň na Indiegogo zatím zajistila asi pětinu z celkové požadované částky, která činí 50 000 dolarů, což je asi 1 200 000 korun. Nejnižší částka, kterou jste mohli přispět a následně v listopadu tohoto roku robota obdržet, byla 59 dolarů (něco málo přes 1 400 korun). Za tuto cenu už je však Antbo vyprodaný, je však možné přispět o něco vyšší částky a robota obdržet taktéž. Kampaň bude probíhat ještě měsíc.

Zdroje: Indiegogo, engadget.com
reklama