reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M1: co nabízí a jaký je?

21.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Apple M1: co nabízí a jaký je?
Procesor Apple M1 už byl oficiálně představen, a my se tak podíváme na to, co nabízí tento čip, s jehož pomocí Apple trhá další vazby ze světem x86 s konečným cílem jej zcela opustit. Jaký tedy je M1? 
Apple loni ohlásil, že výhledově přestane využívat procesory x86 firmy Intel a časem přestane také využívat služby jiných výrobců grafických čipů (AMD, NVIDIA), přičemž tuto skutečnost nese zvláště těžce právě Intel. Apple začal plnit své sliby poměrně brzy, a to i díky tomu, že má jako zdaleka nejvýznamnější zákazník firmy TSMC k dispozici její nejmodernější výrobní kapacity. Kdo by ostatně chtěl vlastnit už i stolní osobní počítač vybavený 5nm procesorem, má tu možnost právě díky čipu M1 a novým iMac. 
 
 
Apple M1 je tak založen na výrobním procesu TSMC N5, díky čemuž má před Intelem i AMD značný technologický náskok. Jedná se až o osmijádrové SoC tvořené cca 16 miliardami tranzistorů založené na architektuře ARM, takže je z hlediska počtu tranzistorů jen o trošku jednodušší než GPU NVIDIA GA104 "Ampere" na kartě RTX 3070 (17,4 miliard). Právě díky 5nm procesu to ale zdaleka není téměř 400mm2 čip, ale jen 120mm2
 
 
Vedle osmi CPU jader je tu také osm GPU jader po 128 ALU s výkonem 2,6 TFLOPS. To není nijak závratný výkon a jde zhruba o ekvivalent karty Radeon RX 560 s čipem Baffin, nicméně M1 také nebude nijak zvlášť žravý čip. Apple sice hodnotu spotřeby či maximálního výdeje tepla neuvádí, ale lze si představit něco mezi 10 a 20 W s možností konfigurace, přičemž právě v nových počítačích iMac by logicky měla být verze s vyšší spotřebou než v takovém Air. 
 
Procesorová jádra tohoto čipu mají pracovat až na 3,2 GHz a jde konkrétně o čtyři slabší Icestorm a čtyři silnější jádra Firestorm v hybridní konfiguraci. Firestorm mají k dispozici 192 kB instrukční a 128 kB datové L1 cache a sdílí 12 MB L2 cache, zatímco Icestorm mají 128 kB instrukční, 64 kB datové L1 a 4 MB sdílené L2 cache. 
 

 
Pro software postavený pro procesory x86 tu pak poslouží emulační technologie Rosetta 2, jejíž použití sice znamená, že se uživatel musí připravit na výkonnostní deficit, ale M1 je sám o sobě velice výkonný čip, který může pár desítek procent ztraceného výkonu ustát. 
 
Nezapomeneme také na paměťový systém využívající 8 nebo 16 GB 4266MT/s LPDDR4X připojených přes 128bitové rozhraní a sdílené všemi částmi SoC, přičemž paměti samotné jsou součástí procesorového pouzdra. 
 
Výkon grafického jádra lze skutečně přirovnat ke kartě Radeon RX 560, anebo také ke GeForce GTX 1050 Ti, což není vůbec špatné na integrovanou grafiku úsporného SoC, které využívá jen LPDDR4X. Například v testu Aztec Ruins High Tier dokáže M1 dosáhnout 77 FPS, zatímco GeForce GTX 1050 Ti nabízí jen cca 61 FPS, ale RX 560 zase až 82 FPS.  


reklama