reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple obviněn z odlákávání inženýrů od výrobce baterií A123

20.2.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
Apple obviněn z odlákávání inženýrů od výrobce baterií A123
Spekulace, že společnost Apple chce vstoupit na trh elektrických automobilů, se zdá být oprávněná. Minimálně to podle dosavadních informací vypadá, že se chystá začít vyrábět vlastní baterie.
Objevila se zpráva, že Apple nyní čelí žalobě ze strany A123 Systems - jednoho z předních výrobců baterií do elektromobilů. Podle obžaloby měla údajně společnost Apple vyvíjet nátlak na klíčové zaměstnance A123 s letitými zkušenostmi na poli lithium-iontových baterií a rekrutovat je pro práci na obdobných projektech pro Apple.

V důsledku ztráty klíčových zaměstnanců musela A123 zastavit některé zásadní projekty.

Apple staví svůj úspěch zejména na prodeji mobilních zařízení, která jsou přímo závislá na bateriích. Spekuluje se proto o úmyslu Applu založit vlastní divizi na výrobu baterií, což by umožnilo Applu snížit náklady nebo lépe kontrolovat dodávky baterií do svých mobilních zařízení. Znalosti expertů na poli vysokokapacitních lithium-iontových baterií by proto rozhodně nebyly na škodu.





Nicméně A123 nejsou jedinou společností pohybující se v oblasti elektromobilů, které se Apple údajně snažil odlákat přední odborníky. Nedávno vznesla vůči Applu podobné obvinění automobilka Tesla Motors a nejednalo se prý pouze o experty na baterie. To by naznačovalo, že v Applu skutečně uvažují i o vstupu na trh s elektromobily, kde je Tesla významným hráčem. O Applu jako výrobci elektrických automobilů už se nějakou dobu spekuluje, nicméně zatím to nebylo oficiálně potvrzeno.

Začínat v úplně novém odvětví, a to zejména v automobilovém průmyslu, kde je nemalá konkurence a který je svazován mnoha ekologickými, bezpečnostními a dalšími omezeními, rozhodně není bez rizika. Nicméně společnost, jejíž tržní hodnota překročila 700 miliard dolarů a která údajně drží rekordní hotovost (podle investičního webu to bylo loni v dubnu téměř 160 mld. USD), si podobný projekt může dovolit.

Zdroj Reuters
reklama