reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple se omlouvá za ban: po bezplatném WordPressu chtěl provize

24.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple se omlouvá za ban: po bezplatném WordPressu chtěl provize
Se společností Apple to mnohdy není moc jednoduché. Přesvědčil se o tom vývojář CMS WordPress, kterému byla zrušena možnost aktualizace, dokud do aplikace nezabuduje nákupy. Placené nákupy totiž byly možné mimo systém Applu.
Je dobře známo, že se společnost Apple v posledních letech soustředí především na rozvoj služeb, ze kterých může mít tučné provize. Ostatně ty jsou předmětem sporu firmy Epic Games, která stojí za hrou Fortnite, a Applem. Do trochu odlišného sporu se dostal autor CMS WordPress, kterého chtěl Apple přinutit k monetizování bezplatné aplikace, z čehož by mohl mít provize. Dle jeho názoru Matt Mullenweg (autor WordPressu) záměrně obcházel platební systém, když v aplikaci nenabízel možnost objednání placeného webu na WordPressu, přestože ho zmiňoval a na webových stránkách systému takový odkaz byl. Tím měl porušit stanovy společnosti Apple, kdy se tvůrce aplikace snaží nějakým způsobem zajistit, aby uživatel neplatil přes systém Applu. Ve výsledku tak byl autor v podstatě nucen monetizovat jinak bezplatnou aplikaci k bezplatnému systému.
 
WordPress Apple logo
 
Společnost Apple ale nakonec vycouvala a umožnila další život aplikaci pro WordPress, aniž by musela mít odkazy pro nákup. Autorovi se i omluvila. Vtip byl v tom, že není WordPress jako WordPress. Jednou věcí je samotný CMS, který je bezplatný a pro který je určena právě tato aplikace. Druhou věcí je ale služba WordPress.org, která nabízí placený hosting s CMS WordPress. Na tu však aplikace přímo neodkazuje a ani nenabádá uživatele k objednání výše zmíněného hostingu mimo systém Applu. Nebyl tedy důvod vyžadovat nákupy, když aplikace žádné nákupy ani nenabízí v ní ani mimo ni (bylo to sice v minulosti plánováno, ale sešlo z toho).
 
Problém byl akorát v tom, že zde byla zmínka o tom, že takový placený plán vůbec existuje (byť bez odkazů pro objednání). Mullenweg tak akorát z aplikace odstranil veškeré zbývající zmínky o tom, že něco jako placený hosting existuje. Nyní je Apple spokojen a autor WordPressu také.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama