reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APU Kaveri: výkon 856 GFLOPS a jiné detaily

14.11.2013, Jan Vítek, aktualita
APU Kaveri: výkon 856 GFLOPS a jiné detaily
Společnost AMD má před sebou vypuštění velmi nadějné generace APU s označením Kaveri, která přinesou na trh novou procesorovou i grafickou architekturu společně v jednom čipu pod taktovkou HSA. Podívejme se, co nového AMD prozradilo.
Naposledy jsme čipy AMD Kaveri zmiňovali na konci října, kdy bylo potvrzeno, že se na trh dostanou až v příštím roce. Nyní bylo upřesněno, že tato nová APU pro sockety AM2+ přijdou do obchodů 14. ledna, čili týden po CES 2014.





Další novinkou je, že v případě nového čipu A10-7850K můžeme očekávat celkový výkon slušných 856 GFLOPS, přičemž samotný čip se bude skládat ze dvou modulů Steamroller (4x CPU) taktovaných na 3,7 GHz a GPU s osmi jednotkami GCN 1.1, čili 512 jádry pracujícími na 720 MHz. To odpovídá grafice Radeon HD 7750. Samotnou výrobu si vzala na bedra společnost GlobalFoundries, která k tomu použije 28nm proces.





Další informace mluví o paměťové architektuře hUMA (heterogeneous Unified Memory Architecture), která propojuje CPU a GPU, jež budou přistupovat do společné operační paměti. Výhodou má být zvýšení výkonu a efektivity, zatímco HSA (Heterogeneous System Architecture) se má postarat o spojení výpočetního výkonu CPU i GPU. Novinkou týkající se spotřeby a efektivity je paměť L2, jejíž nepotřebné části se budou moci vypnout v závislosti na režimu, v němž APU právě pracuje.




Mezi očekávané vlastnosti pak patří podpora API AMD Mantle a TrueAudio. Veškeré informace a detaily ohledně nových APU by AMD mělo zveřejnit právě na CES 2014, čili hned na začátku příštího roku.

Zdroj: Hexus.net
reklama