reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

APU v roce 2022: Rembrandt, Barcelo a Dragon Crest konečně i s Navi 2

9.4.2021, Jan Vítek, aktualita
APU v roce 2022: Rembrandt, Barcelo a Dragon Crest konečně i s Navi 2
Společnost AMD se rozhodla dosud ve svých APU využívat grafickou architekturu Vega a s Navi ještě počkat. Toto čekání by ale mělo skončit už v rámci příští generace APU chystané na příští rok. 
Už nebylo žádné tajemství, že AMD se chystá skoncovat s Vegami v APU po dnešních Cezanne a Lucienne. Je dobré ale o tom slyšet z dalších zdrojů. Tentokrát se ozval známý leaker kopite7kimi, který přinesl jednoduchou roadmap týkající se mobilních APU firmy AMD pro tento a příští rok. 
 
 
Tato APU máme rozdělena do čtyř úrovní či skupin dle jejich TDP i výkonu: 45 W, 15W, 9 W a 4,5 W. Hlavní úlohu zde bude hrát pochopitelně již známý Rembrandt pro DDR5, který přijde kupodivu v podobě 6nm čipů s jádry Zen 3+, což je ovšem novinka. 
 
O 6nm procesu N6 firmy TSMC jsme již slyšeli, jde o technologii, která přímo vychází z N7P (P jako performance) a potažmo z původního N7. AMD by tak po delší době založilo některý ze svých hlavních produktů na výrobní technologii, kterou lze považovat za vedlejší či odvozenou a má to svůj smysl. APU jsou jednak poměrně velké čipy (větší než procesorové čiplety), takže jejich výroba pomocí 5nm technologie by mohla být ještě moc drahá a zůstat na 7nm procesu už firma asi také nechce, čili 6 nm vypadá jako rozumný kompromis, který navíc využije ve firmě TSMC odlišné kapacity než jiné 5nm novinky. 
 
AMD má ale na 7nm procesu také zůstat, neboť se přihlásí Barcelo-U, což bude nejspíše ekvivalent dnešních Lucienne a to jsou zase v podstatě oprášené Renoir. Čili Barcelo by měl být ve skutečnosti možná mírně vylepšený Cezanne, na což ukazují i jádra Zen 3 a Vega 7. 
 
Nakonec je tu stále starý Pollock a nad ním Dragon Crest, jenž se od Van Gogha nemá zásadně lišit. Na Van Gogh ostatně stále čekáme, aby nám ukázala, co lze očekávat od Navi 2 v APU. 
 
 
Tyto informace by mohly mít svůj dopad i v desktopovém světě procesorů AMD. Je tu totiž potenciální vysvětlení toho, co mohou představovat procesory Warhol, v jejichž případě by také mohlo jít o 6nm technologii a jádra Zen 3+, ale to je pouze úvaha, která zatím není podpořena ničím konkrétním a dle starších úniků mají být Warhol stále 7nm a se Zen 3. Na druhou stranu, o Zen 3+ se dosud nemluvilo ani v souvislosti s Rembrandt, i když o 6nm technologii se ona notoricky známá roadmap už zmiňuje. Uvidíme a počkáme si na další informace.


reklama