reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock a pět desek pro Haswell Refresh včetně ITX

25.4.2014, Jan Vítek, aktualita
ASRock a pět desek pro Haswell Refresh včetně ITX
Společnost ASRock vypustila do světa informace o rovných pěti základních deskách, které jsou vybaveny čipovými sadami Intel 9 Series, a určeny jsou tak pro procesory Haswell Refresh a později také Broadwell.
Mezi novými základními deskami ASRock převažuje formát ATX a pak tu je jedna osamělá formátu Mini-ITX. Informace o nových čipových sadách evidentně ještě nemohou být oficiálně zveřejňovány, a to ani jejich označení, neboť ASRock stejně jako Gigabyte nápisy rozmazal. Je ale naprosto jasné, že půjde o čipové sady Intel Z97, H97, apod.





Jako první byla představena nejlevnější z celé pětice, a to ASRock Z97-Extreme4, která však i tak nabídne dvanáctifázové VRM napájení procesoru, dva sloty PCI Express 3.0 x16 (oba zapojené budou pracovat v režimu x8/x8), jeden PCI Express 2.0 x16 (4 linky) a tři PCI Express 2.0 x1. Disky a jiná zařízení připojíme na osm portů SATA 6 Gbps, z nichž se dva mohou spojit do podoby SATA Express pro připojení výkonných SSD, pro něž je 6 Gbps málo. Vedle toho tu je také jeden slot pro karty M.2, Gb Ethernet, zvuk ASRock Purity a dual-UEFI BIOS. A aby ASRock nelezl firmě Gigabyte do zelí, tak přepínání mezi BIOSy nemá automatické, ale manuální pomocí jednoduchého přepínače na desce.





ASRock Z97-E ITX vypadá na velmi dobře vybavenou desku formátu Mini ITX, která doisponuje 6fázovým napájením, dvěma DDR3 DIMM, jedním PCI Express 3.0 x16, celkem šesti porty SATA 6 Gbps (nechybí ani podpora SATA Express), šesti porty USB 3.0, Gb Ethernetem od Intelu, 8kanálovým HD audiem a také rozhraním 802.11ac + Bluetooth 4.0 s výstupem na antény. Obrazové výstupy zahrnují dvojici HDMI, jeden DisplayPort a dual link DVI.





Z97-Fatal1ty Killer je evidentně cílena na herní sestavy, což je vidět na první pohled z jejího označení, červených chladičů a slotů a také samolepce s označením síťovky Killer E2200. Tato deska má 10fázové napájení, čtyři DDR3 DIMM, dva PCI Express 3.0 x16 plus tři PCI Express 2.0 x1. Pak tu máme také šest SATA 6 Gbps plus SATA Express a M.2, osmikanálový zvuk Purity 2 a dále šest zadních USB 3.0 a výstupy dual-link DVI, D-Sub a HDMI, které tedy u herní sestavy stejně nevyužijeme.





Model Z97-Extreme6 nabídne velmi slušnou výbavu počínaje 12fázovým napájením a dále tu jsou tři PCI Express 3.0 x16 (x16/NC/NC, x8/x8/NC nebo x8/x4/x4), deset SATA 6 Gbps s podporou SATA Express, dva M.2, z nichž jeden využívá čtyři linky PCI Express napojené přímo na procesorový socket a pak tu je také jeden eSATA. Pak můžeme zmínit dva ethernetové porty, rozhraní dual-link DVI, D-Sub a HDMI, osmikanálový zvuk Purity 2 a samozřejmě také dual-UEFI BIOS.





Poslední novinkou je Z97 OC Formula s rovněž 12fázovým napájením a rovnou dvěma 8pinovými konektory EPS, což napovídá, že tato deska by měla nabídnout velmi dobré schopnosti při přetaktování. Plus tu je také stejně jako u předchozích dvou modelu dolní konektor Peripheral Power, který slouží k posílení napájení slotů. Paměťové sloty mají k dispozici 4fázové napájení a poblíž jsou také kontakty, na nichž může měřit různá napětí. Co se týče rozhraní pro úložná zařízení, ta jsou stejná jako u modelu Extreme4, ovšem sloty PCI Express 3.0 x16 tu jsou čtyři plus dva PCI Express 2.0 x1. Pak nechybí ani zvuk Purity 2 nebo síťovka Killer E2200.

Zdroj: techPowerUp
reklama