reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock má desku formátu STX s Intel H110

4.8.2016, Jan Vítek, aktualita
ASRock má desku formátu STX s Intel H110
Společnost ASRock má uvést na trh vůbec první základní desku formátu STX (5x5), která bude vybavena čipovou sadou Intel H110. Určena je pro ty, kteří si chtějí pořídit počítač s desktopovým procesorem, ale nemají zájem o grafickou kartu.
ASRock jako menší z dosud aktivních výrobců základních desek určených i pro maloobchod se často snaží přijít s něčím, co ostatní firmy ještě nenabízí, i když v jejím oboru je to stále těžší a těžší úkol. Nyní jde o desku postavenou na formátu Intel STX, který jsme dříve znali jako 5x5. Konkrétně je to model ASRock H110M-STX, který byl ukázán jako prototyp už na začátku letošního roku.





Z označení Intel 5x5 bychom mohli vytušit, že takové desky mají velikost 5 na 5 palců, což není tak úplně pravda. Je to o něco více, a to konkrétně 5,5 x 5,8 palců, čili 147 x 140 mm. Jde tedy o rozměry řadící tyto desky mezi formáty NUC a Mini ITX, přičemž díky tomu se na STX už vejde desktopový procesorový socket, ale už nelze počítat s využitím grafických karet ve slotu PCI Express x16. Ten by se sice teoreticky také vešel, ale koneckonců STX na to prostě a jednoduše není dělaný. Vedle toho se musíme spokojit s krátkými paměťovými sloty SO-DIMM a se vším ostatním, co vyplývá z nedostatku místa. Na první pohled si také všimneme, že deska nemá externí porty pouze klasicky na své levé straně, ale také na pravé a hned je vidět i to, že napájení nezajistí konektor ATX pro běžný zdroj, ale napájecí konektor pro adaptér. Takže ona samotná musí zajistit napájení veškerých komponent.

ASRock H110M-STX je vybaven čipsetem Intel H110, a tedy i socketem LGA 1151 pro Skylake a budoucí Kaby Lake. Využít lze ale procesory do TDP 65 W, což ale představuje drtivou většinu z nabídky, čili všechny až na řadu K s otevřeným násobičem. Na desce najdeme dva sloty SO-DIMM pro moduly DDR4, dále slot M.2 s PCI Express 3.0 x4 pro výkonná SSD a pod ním další pro modul s Wi-Fi a Bluetooth. Dále tu jsou ve standardní výbavě tři USB 3.0 na standardních portech a jeden další na USB typu C. USB 3.1 deska nenabízí, ale zato tu jsou ještě dva SATA 6 Gbps s příslušným napájením.

Co se týče napájení, na vstupu je třeba dodat 19 V stejnosměrného napětí, přičemž pro 65W procesory to bude chtít 120W adaptér a pro 35W pak 90W. Je také zřejmé, že do skříní pro desky ATX/ITX se tato deska zrovna nehodí. Bude to chtít nějakou speciální, která zpřístupní porty na obou jejích stranách. Takové by měla nabízet především společnost SilverStone.

Zdroj: Fudzilla
reklama