reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus chystá LCD se 4K a 144 Hz

7.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus chystá LCD se 4K a 144 Hz
Společnost Asus si chystá herní 27" monitor pro uživatele náročné na rozlišení i obnovovací frekvenci. Jeho chystaná novinka nabídne Ultra HD a obnovovací frekvenci až 144 Hz. Nejde přitom ani o panel typu TN.
Asus se tak snaží dostat na trh monitor, jehož schopností nebude moci plně využít ani ta nejrychlejší grafická karta a navazuje na model PG279Q z minulého roku. Ten má také 27 palců, ale rozlišení 2560 x 1440 a díky podpoře G-Sync nabídne synchronizovanou obnovovací frekvenci až do 165 Hz. Tento model získal příznivé recenze jako jeden z nejlepších herních modelů na trhu, ovšem nyní to vypadá, že Asus jej v dohledné době zastíní další novinkou.





Nicméně ta je dle PCGamesHardware.de zatím ve stádiu prototypu, takže se ještě na trh nechystá, ale je se na co těšit. Na rozdíl od PG279Q má nový a dosud nepojmenovaný model ne panel typu TN, ale IPS od společnosti AU Optronics. Ten má rozlišení 3840 x 2160, čili Ultra HD a dle zveřejněných informací má v tomto rozlišení zvládnout obnovovat obraz až 144krát za sekundu.





Asus sám svou novinku označuje za herní monitor, ale už neříká, zda ten bude podporovat G-Sync nebo FreeSync a už vůbec se blíže nerozepsal o tom, jak to bude s variabilní obnovovací frekvencí. Namísto toho se dozvíme už jen o ergonomickém stojanu, který nabídne veškeré obvyklé možnosti nastavení včetně pivotu.

Jisté je, že pro využití schopností nového monitoru budeme potřebovat novou kartu, a to ne pouze pro zajištění dostatečného výkonu. Rozlišení 4K při 144Hz je pochopitelně velice náročné i na datovou propustnost obrazového rozhraní a na to nebude stačit ani DisplayPort 1.3, který v daném rozlišení končí na 120 Hz. Nové GeForce a Radeony ale počítají i s DisplayPort 1.4, kterýžto standard sice oproti verzi 1.3 nenavyšuje datovou propustnost, ale přináší podporu komprese Display Stream Compression 1.2 s poměrem až 3:1, takže ta by oněch 24 Hz navíc rozhodně měla zvládnout.

Zdroj: Hexus.net
reklama