reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus: dodávky GPU od NVIDIE v prvním kvartálu klesly

23.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus: dodávky GPU od NVIDIE v prvním kvartálu klesly
Loni jsme se ještě na základě ujištění firmy NVIDIA těšili na to, že v novém roce se bude situace na trhu s grafickými kartami uklidňovat a jejich ceny půjdou dolů. Stal se pravý opak, jak dokládají i informace od vedení firmy Asus. 
Asus nedávno pořádal konferenci pro investory a jeho vedení se na ní vyjádřilo i k situaci na trhu s grafickými kartami. Dobře si vzpomínáme, že dle NVIDIE se měla situace od tohoto roku začít zlepšovat, ovšem později v listopadu už musela přiznat, že nedostatek přetrvá ještě po řadu dalších měsíců. A to se přitom v té době Ethereum teprve blížilo k hranici 500 dolarů, zatímco dnes je na více než třikrát vyšší hodnotě, čili dostupnost karet ještě neovlivňovali těžaři tak jako dnes. 
 
 
Nyní se tak navíc od vedení Asusu dozvídáme, že dodávky čipů GeForce pro ni během prvního letošního kvartálu, který zanedlouho skončí, ještě poklesly. Dle Asusu to přitom lze přičíst na vrub nižší celkové výtěžnosti, než jakou NVIDIA očekávala, tedy krom jiných věcí. 
 
Zástupce firmy Asus konkrétně uvedl, že pro něj je v případě výroby karet největším problémem právě nedostatek GPU od NVIDIE a to má být hlavní příčinou růstu cen výsledných produktů. 
 
Ze statistik firmy Jon Peddie Research přitom víme, že NVIDIA měla v posledním loňském kvartálu dodat na trh kolem 9,1 milionů samostatných GPU, což je ovšem meziročně o cca milion více. Ovšem ani to zdaleka nestačilo na uspokojení zájmu zákazníků, přičemž v tomto roce se k nim navíc ve velkém přidali těžaři a pokud měly dodávky navíc klesnout, opravdu se nelze divit tomu, že cena karet je aktuálně cca trojnásobná. 
 
Asus také přiznává, že sám nemá žádná přesná data o tom, jaké procento jeho karet nakonec skončí v rukou těžařů, což je pochopitelné. Žádat taková data by bylo stejné, jako se ptát dodavatele plynu, kolik procent jeho zákazníků si na něm uvařilo guláš. 
 
Server Tom's Hardware také mluví o tom, že pokles dodávek na začátku tohoto roku má svůj smysl a je daný jednak tím, že první kvartál je z hlediska prodejů hardwaru nejslabší období roku a že firmy plánují produkci dlouhé měsíce dopředu. NVIDIA pak může jen těžko pružně reagovat na navýšenou poptávku, zvláště když jí zmítá přízeň těžařů a pokud se do toho přidá ještě dle Asusu problematická výtěžnost, není se čemu divit. Asus se pak ani neodvažuje odhadovat, kdy by se mohla situace zlepšit.  


reklama