reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus prý připravuje další kolečko zdražování grafických karet

2.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus prý připravuje další kolečko zdražování grafických karet
Asus už na začátku tohoto roku ohlásil, že zvyšuje ceny svých karet, což tehdy obhajoval novými cly v USA, ovšem šlo i o vývoj cen jednotlivých komponent, provozních nákladů a celkové logistiky. O co jde tentokrát?
Grafické karty jsou už velice dlouho nedostatkové zboží a situace se v průběhu tohoto roku pouze zhoršila. Stále platí, že skladem jsou leda low-endové kusy jako GeForce GT 710 či 730, drahé profesionální karty a pak někde i nové výkonné herní karty, ale za nesmyslné ceny. A zde se můžeme na chvíli zastavit a zauvažovat, zda má z našeho pohledu další ohlášené zdražení ze strany Asusu vůbec nějaký význam. 
 
 
Ceny samostatně prodávaných karet už jsou dávno zcela jinde, než by měly být a vypadá to, že jsou určeny už spíše jen stavem poptávky a nabídky, přičemž ochota lidí kupovat nové karty za trojnásobné ceny bude spíše nízká. Ostatně kdo by chtěl platit 69 tisíc za RTX 3080? 
 
Právě z toho důvodu si lze domyslet, že zdražení karet ze strany Asusu či jiných AIB výrobců už ceny samostatně prodávaných karet u nás těžko ovlivní, ale ještě jsou tu karty prodávané v celých sestavách, pro které zatím stále ještě platí, že mají rozumné ceny. 
 
S jakým důvodem či důvody pro další zdražení ale přichází Asus tentokrát, když minule šlo o cla, vývoj cen jednotlivých komponent, provozních nákladů a celkové logistiky. Nyní jde prý opět o ceny komponent, z nichž se karty skládají a vedle toho to je právě i obrovská poptávka, zatímco nabídku ovlivňuje i snížený počet GPU od NVIDIE, které Asus získává. 
 
Tentokrát ovšem zatím nejde o oficiální informace přímo od Asusu. Čerpáme zde ze zprávy serveru Tom's Hardware, který své zdroje nejmenuje. 


reklama