reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Auto řízené umělou inteligencí se stává realitou

6.6.2015, Libor Pánek, aktualita
Auto řízené umělou inteligencí se stává realitou
Projekt Google Self-Driving Car pracuje již šest let na vývoji autonomně řízeného vozidla, které testuje i v běžném silničním provozu. Google nyní ve svém reportu o průběhu projektu zveřejnil i informace o nehodách, ke kterým došlo v průběhu testování.
Touha po automaticky řízených autech má své počátky už někde v roce 1939, kdy byla na Světové výstavě v New Yorku prezentována vize automatizovaných dálnic. Od té doby uplynulo mnoho času a auta řízená umělou inteligencí se stávají realitou. Google pracuje na svém projektu automaticky řízeného auta od roku 2009.

Ke dnešnímu dni má Google v testovacím provozu 23 upravených vozů Lexus RX450h a 9 vlastních prototypů. Vozidla jsou vybavena senzory pro monitorování okolního prostředí a objektů včetně jejich trajektorií pohybu. Senzory jsou různých typů od laserů přes radary až po kamery. Snímáno je celé okolí v úhlu 360 stupňů a každý objekt je vyhodnocován podle velikosti, tvaru, rychlosti a trajektorie pohybu. Podle toho jsou rozpoznáni chodci, cyklisté, vozidla a další. Podle způsobu pohybu je predikováno jejich další chování a jsou řešeny dopravní situace. Takže auto samo zastaví u chodce, který chce přejít vozovku po přechodu či umožní bezpečné projetí vozidla záchranné služby apod. V řídicím softwaru jsou implementovány i bezpečnostní prvky vyplývající ze statistik nehodovosti, jako je například prodleva 1,5 sekundy před rozjetím po bliknutí zelené na semaforu. Právě v tomto čase totiž dochází k velkému množství nehod. Ačkoli je systém vyvíjen a testován už šest let, je stále co zlepšovat.




Upravený Lexus RX540h při testování v běžném provozu


Auta bez řidičů mají své příznivce i odpůrce a pokaždé, když se začne diskutovat o bezpečnosti provozu, je to debata spíše o emocích než faktech. Aby se obavy rozptýlily, Google zveřejnil ve svém květnovém reportu z projektu detaily ze všech nehod, které se udály při testování automaticky řízených aut. Jedná se o celkem 12 nehod, které se staly v uplynulých šesti letech. Za celou dobu projektu bylo najeto při testování více než 1,8 miliónů mil, tedy asi 2,9 miliónů kilometrů. V automatickém režimu pak bylo najeto více než jeden milión mil a zbylých zhruba 800.000 mil v manuálním režimu s řidičem. Jednalo se vždy o drobné nehody, při kterých nebyl nikdo zraněn. Při pěti kolizích bylo auto řízeno řidičem v manuálním režimu, nehody v automatickém režimu nebyly zaviněny testovaným vozidlem, ale jednalo se o chyby druhých řidičů. V mnoha případech šlo o nedobrždění jiného vozidla a náraz v malé rychlosti zezadu do testovacího vozu.



Prototyp vlastního vozidla projektu Google Self-Driving Car


Z hlediska statistiky se jedná o výsledek zajímavý, protože na amerických cestách se denně stane tisíce drobných nehod a 94% z nich je vinou lidského pochybení. Jaký bude další vývoj a jestli jednou budeme jezdit v autech řízených umělou inteligencí, ukáže až budoucnost. Projekt bude dále pokračovat. Testování probíhá v okolí Mountain View v Kalifornii a do budoucna je v plánu provést testování automatizovaných systémů řízení i v jiném prostředí a jiném podnebí.

Kam dále: Chytrá auta: ovládnou svět?

Zdroj: Google
reklama