reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Benchmarky 64jádrového AMD EPYC 7003 Milan: o 14 % vyšší IPC

17.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Benchmarky 64jádrového AMD EPYC 7003 Milan: o 14 % vyšší IPC
Na Internetu se objevily nové benchmarky připravovaných serverových procesorů AMD EPYC nové generace Milan postavené na architektuře Zen 3. Test IPC vykázal průměrně 14% nárůst a schopnost dosáhnout vyšších taktů.
Serverové procesory AMD EPYC 3. generace Milan s architekturou Zen 3 se sice neobjeví letos, jak bylo původně slibováno, ale mělo by se tak stát počátkem příštího roku. To však nebrání tomu, aby se na Internetu objevovaly uniklé benchmarky. Jeden z nich prezentuje procesor EPYC, patrně model 7003, který je 64jádrovou variantou. Na twitterovém účtu Execufix se objevily výsledky testů srovnávající tento procesor s EPYCem na architektuře Rome.
 
AMD EPYC logo
 
V prvním testu se podívali na jednojádrový výkon, kdy byly oba dva procesory taktovány na shodných 2,4 GHz. V CineBench R20 vykázal nový model o 11 % vyšší výkon, u CineBench R15 pak o 18 % a v CPU-Z pak o 13 %. V průměru tak šlo o 14% nárůst výkonu při stejném taktu (tedy o 14% nárůst IPC). Výhodou novějšího čipu byla možnost běžet na vyšším taktu. Starší Rome byl otestován na 3,3 GHz, zatímco Milan se dostal na 3,7 GHz. To už byly rozdíly +22 %, +32 % a +27 %, tedy průměrně celkem 27 % navíc. O něco slabší to však bylo ve vícevláknovém testu. Tam proběhly testy jen v obou benchmarcích CineBench (CPU-Z mělo s jádry nového procesoru problém). S vyšším taktem (3,7 vs. 3,3 GHz) a vyšším IPC se novému procesoru podařilo zvýšit výkon o 9 %, resp. o 11 %.
 
 
Zdroj: twitter.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama