reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitmain Antminer E9 pro těžbu Etherea nabídne výkon 32 karet RTX 3080

25.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Bitmain Antminer E9 pro těžbu Etherea nabídne výkon 32 karet RTX 3080
Pro těžbu kryptoměn, jako je Ethereum, lze použít spoustu hardwaru. Populární jsou grafické karty, ale opravdu vysoký výkon nabídnou až ASICy. Nový Bitmain Antminer E9 zastoupí několik desítek high-endových GPU.
Situace na trhu s grafickými kartami a dalším hardwarem se příliš nelepší. Grafické karty začínají být sice aspoň trochu dostupné, ale pořád jsou za vysoké ceny. Nyní navíc hrozí nedostatek úložišť, jako jsou HDD a SSD, kvůli kryptoměně Chia. Ta už začíná zvedat ceny úložišť v Asii. Dalším hardwarem, který lze pro těžbu kryptoměn použít, jsou specializované ASICy. Společnost Bitmain proto oznamuje svůj nejnovější ASIC Antminer E9. A rozhodně půjde o hodně výkonné železo.
 
Bitmain Antminer E9
 
Zatím jsme se dozvěděli, že má nabídnout opravdu velmi vysoký výkon 3 GH/s, což je ekvivalent 32 GeForce RTX 3080 (ty mají cca 94 MH/s), resp. 25 karet GeForce RTX 3090 (120 MH/s). To vše navíc nabídne při výrazně lepší efektivitě. Spotřeba 2556 W se sice může zdát být vysoká, uvážíme-li ale, že v případě GPU by šlo o 8,8 až 10,2 kW (32×320W, resp. 25×350W), pak jde o příjemně nízké číslo. Hovoří se o tom, že tento ASIC by mohl denně vydělat i přes 230 USD při započítání ceny elektřiny v USA. Cena samotného ASICu není známá, ale spekuluje se, že by se mohla pohybovat někde mezi 20 až 30 tisíci USD.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama