reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Block Jacka Dorseyho chce více decentralizovat Bitcoin

17.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Block Jacka Dorseyho chce více decentralizovat Bitcoin
Jacka Dorseyho známe především z Twitteru, ten ale nedávno opustil. Věnovat se chce nyní kryptoměnám a jeho firma Block hodlá vrátit těžbu Bitcoinu zase k běžným lidem a více ji decentralizovat.
Jack Dorsey koncem listopadu opustil pozici CEO Twitteru a hodlá se nyní plně věnovat kryptoměnám. Jeho firma Square, která byla nedávno přejmenována na Block, chce trochu pozměnit rozložení sil při těžbě Bitcoinu. Podle Blocku je zásadním problémem to, že Bitcoin se dnes těží na specializovaných minerech (ASIC), které jsou drahé a nepřístupné běžným lidem. Těžba Bitcoinu se tak čím dál více soustředí do rukou zmenšujícího se počtu těžařů, kteří mají stále větší a větší vliv. To by chtěl Block změnit a udělat Bitcoin opět více decentralizovaným.
 
Jack Dorsey
Jack Dorsey, autor: TED Conference, CC BY-NC-ND 2.0, přes Flickr
 
Problémem těžby je i množství tepla a nespolehlivost daná častými výpadky např. kvůli přehřívání (to může mít souvislost i s prachem). Thomas Templeton z Blocku se nechal slyšet, že firma chce vytvořit něco, "co prostě funguje". Řešení Blocku by mělo usnadnit nákup levnějšího mineru, jeho nastavení, údržbu i samotnou těžbu, tedy těžbu posunout zpět do mainstreamu.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama