reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blue Origin nabízí pohled dovnitř své návratové kabiny pro turisty

30.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Blue Origin nabízí pohled dovnitř své návratové kabiny pro turisty
Turistické lety do vesmíru už pomalu klepou na dveře, bude ještě trvat nějakou dobu, než se stanou běžnou záležitostí. Společnost Blue Origin představuje svou kabinu pro turisty zevnitř, aby nalákala potenciální cestovatele do vesmíru.
Společnost Blue Origin je soukromá firma, která se stejně jako například SpaceX od Elona Muska zaměřuje na lety do vesmíru. I když nemá na svém kontě zdaleka tolik úspěchů, představila svou novou plánovanou raketu New Glenn, která zvládne na nízkou orbitu vynést až 45 tun. Pro turisty však ale bude určená raketa New Shepard. Ta se už několikrát ukazovala zvenčí, jak ale bude vypadat vnitřek návratové kabiny vybavený pro lidskou posádku?

Éra úzkých a neprostorných kabin už minula a Blue Origin si toho je moc dobře vědoma. Protože návratová kabina této společnosti je určena i pro soukromé lety, které si zaplatí zájemci o vesmírnou turistiku, musí být na pohodlí dáván poměrně velký důraz. Nyní společnost, za kterou stojí Jeff Bezos, zveřejnila vzhled kabiny zevnitř, aby si lidé mohli udělat představu, jak bude vypadat.



Návratová kabina se vůbec nepodobá stísněným kabinám z minulých dob. Je vybavena velkými okny, aby se lidé mohli z vesmíru dívat na Zemi a všude okolo. Velikost oken je přibližně jeden metr a deset centimetrů na výšku. Vnitřek kabiny je poměrně prostorný, takže cestující by neměl dostat klaustrofobický záchvat. I když je jasné, že pohodlí nemůže být u cest do vesmíru stoprocentní, designéři z Blue Origin se snažili o co největší komfort budoucích turistů.



Interiér je luxusnější než například u kosmické lodi Dragon určené pro lidskou posádku. U SpaceShipTwo od Virgin Galactic bychom však mohli najít i větší pohodlí. Je však zřejmé, že u cest do vesmíru nebude komfort tím nejdůležitějším, protože posádka bude mít starosti s obdivováním výhledu z vesmíru, který si budou moct díky velkým oknům užít.

Společnost Blue Origin neočekává, že by se k turistickým letům dostala dříve než příští rok, a to je ještě brzký termín. Je zřejmé, že letenka do vesmíru také nebude vůbec levnou záležitostí. Nejdřív se ale s výlety do vesmíru musí vůbec začít, Elon Musk se svou společností SpaceX plánuje příští rok vyslat dvě soukromé osoby na cestu kolem Měsíce.

Zdroj: engadget.com
reklama