reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Blue Origin zaútočí na SpaceX svou znovu použitelnou raketou

13.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Blue Origin zaútočí na SpaceX svou znovu použitelnou raketou
Rakety Falcon9 společnosti SpaceX jsou dobře známy i díky své schopnosti přistát, aby mohly být znovu použity, což slibuje snížení nákladů. Jeff Bezos a jeho Blue Origin si ale připravují konkurenci, a to podstatně větší rakety New Glenn.
Jeff Bezos si k ohlášení svých znovu použitelných raket vybral ten pravý čas, neboť v této době je společnost SpaceX paralyzována nehodou Falconu 9. Ten vybouchl (Elon Musk sám ale hovoří o "velice rychlém ohni") při naplňování nádrží palivem a není zatím vůbec jasné, co nehodu způsobilo a jak dlouho zůstanou rakety Falcon 9 na zemi. Zatím se tak ani nepodíváme na to, jaký výkon podá první raketa Falcon 9, která již má za sebou jedno úspěšné přistání, což bylo plánována právě na letošní podzim. Jeff Bezos se tak rozhodl v e-mailu ohlásit, že si jeho Blue Origin chystá konkurenci pro SpaceX, a to rakety New Glenn. Jejich první stupeň bude také schopen přistát a jak ukazuje následující srovnání, půjde o velké stroje, které si nezadají ani se samotným Saturnem V, jenž vyslal lidi na Měsíc. I když oproti němu jsou New Glenn štíhlé a přeci jen trošku menší i ve třístupňové verzi. Vedle ní bude k dispozici také dvoustupňová. Nicméně i Falcon Heavy vedle třístupňové New Glenn vypadá jako trpaslík, ale rozměry zdaleka nejsou vše.



New Glenn má v průměru přibližně 7 metrů a je 82 metrů vysoká a její tah dosáhne až 17,3 MN (meganewton), což je více než dvojnásobek oproti 7,6 MN rakety Falcon 9 v konfiguraci Full Thrust, ovšem na Falcon Heavy ani tak nemá, neboť ten u země dokáže vyvinout tah 22,8 MN.

Dále o raketách New Glenn víme, že jako palivo pro první stupeň používají kapalný zemní plyn a kapalný kyslík, přičemž SpaceX využívá kapalný kyslík a RP-1, vysoce rafinovanou, a tedy čistou verzi kerosinu. Nicméně třístupňový New Glenn má být schopen vyslat loď s lidskou posádkou i daleko za hranice nízké oběžné dráhy, kam se lidé naposledy podívali v sedmdesátých letech. Z vysunutých podpůrných nohou na New Glenn Landed Booster to také vypadá, že systém přistávání bude v podstatě totožný jako u Falcon9.

Ovšem i když Jeff Bezos využil slabý moment firmy SpaceX ku svému prospěchu, nelze očekávat, že hned ukáže letuschopnou verzi své rakety New Glenn. Ta je stále v rané fázi vývoje a samotný Bezos uvedl, že v plánu je provést první testovací let do konci tohoto desetiletí. Vedle toho prý Blue Origin vyvíjí i jinou raketu, a to New Armstrong, o níž se neví vůbec nic. Pokud ale máme vzít v úvahu názvy těchto raket, pak New Glenn je jistě pojmenovaná po Johnu Glennovi, prvním američanovi, který se dostal na oběžnou dráhu Země. A vzhledem k tomu, že prvním člověkem na Měsíci byl Armstrong, lze předpokládat, že New Armstrong bude výrazně výkonnější raketa.

Zdroj: KitGuru
reklama