reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bristol a Stoney Ridge: nová generace APU od AMD na cestě

30.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Bristol a Stoney Ridge: nová generace APU od AMD na cestě
Nejmenovaný výrobce základních desek dle Planet3DNow již zahrnul do jedné verze svého BIOSu označení Bristol Ridge a Stoney Ridge. Vypadá to tedy, že tato APU s jádry Excavator a grafikou GCN 1.2 skutečně dorazí.
Chystaná APU Bristol Ridge a Stoney Ridge mají být posledními Mohykány současné generace procesorů vycházejících z původních Bulldozerů, jež už dnes nedokáží konkurovat moderním Core. Půjde tedy o APU, která využijí procesorová jádra Excavator, čili již třetí iteraci Bulldozeru po Piledriveru a Steamrolleru. Po nich už budou následovat procesory Zen.





Bristol Ridge stejně jako Stoney Ridge využije zbrusu nový socket AM4, s nímž se počítá i pro architekturu Zen. A vzhledem k tomu, že mají na trh dorazit někdy za necelý rok, je zřejmé, že už využijí paměti DDR4. Nicméně s využitím procesu FinFET AMD počítá až pro výrobu generace Zen či případně nových grafických čipů, takže obě tyto novinky budou vyráběny ještě 28nm procesem stejně jako řada předchozích generací.

Bristol Ridge budou využívat čtyři jádra Excavator a grafiku Radeon s architekturou GCN 1.2, dále dvoukanálový kontroler pro paměti DDR4 a různé I/O uncore části jako výstupy pro grafiku a podobné. Stoney Ridge budou slabší verze se dvěma jádry Excavator a grafikou Radeon s maximálně 192 Stream procesory a jednokanálovým kontrolerem pro DDR4.

Výkonnější verze přijdou na trh na přelomu 2. a 3. kvartálu a oproti dnešním Kaveri slibují o 10 až 15 procent vyšší výkon, což tedy nikoho neroztleská. Stoney Ridge přijdou ještě později a zaměří se na levná PC. Pak už budou následovat Raven Ridge, tedy APU s procesory Zen a další generací grafiky Radeon, čili z hlediska čipů APU tu máme před sebou přinejmenším další nezajímavý rok.

Zdroj: KitGuru
reklama