reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Britský hybridní motor by mohl usnadnit cestu do vesmíru

30.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Britský hybridní motor by mohl usnadnit cestu do vesmíru
Britská firma Reaction Engines vyvíjí nový typ motoru, který v sobě kombinuje proudový a raketový pohon. Výsledný hybridní motor by tak mohl značně usnadnit a zlevnit lety do vesmíru či prostě na oběžnou dráhu.
O vývoj nových zařízení, technologií i celých vesmírných lodí, které by umožnily levnou a bezpečnou dopravu do vesmíru, usiluje řada firem. Jednu z nich, konkrétně Space X, si vybrala samotná NASA pro dopravu svých astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, kam je nyní musí vozit ruské rakety Sojuz. Je tedy jasné, že soukromníky usilující o stavbu lodí pro cesty do vesmíru je třeba brát velice vážně.





To platí i pro britskou firmu Reaction Engines, která pracuje na velice slibném pohonu. Jde o hybrid schopný pracovat jako proudový motor i jako raketový motor. Čili takový motor může být ve spodních částech atmosféry pracovat jako proudový a využívat k pohonu okolní vzduch plus své palivo. Loď tak vystoupá nahoru, nabere i nějakou rychlost a až z okolní atmosféry zmizí potřebný kyslík, přepne na raketový pohon a vlastní zásoby tekutého kyslíku. Použitý princip přitom není nijak složitý, jde o značné ochlazení vzduchu nasávaného turbínou až na teplotu blízkou tekutému kyslíku (konkrétně na cca -150 °C), a to pomocí velice efektivního chlazení, které tvoří velkou část motoru. Poněkud horší to ale bude s praktickou aplikací.

Vesmírná loď s takovým pohonem se může podobat hypermoderní stíhačce a v podstatě i stejně jako ona by mohla dole v atmosféře fungovat, čili je samozřejmostí, že by šlo o loď schopnou po misi opět bezpečně přistát, aby mohla být připravena na další cestu. Neuvažuje se přitom o použití tohoto pohonu pro vynášení těžkého nákladu, to spíše lidí a menších objemů zásob. Do toho se počítá tedy i vesmírná turistika, přičemž dle Reaction Engines by cesta na nižší oběžnou dráhu mohla klesnout na pouhou desetinu. Od raket Space X se přitom očekává sražení dnešních nákladů na polovinu.

Reaction Engines už mají mít hotový prototyp tohoto motoru, jejž čeká řada testů a pak by měly už začít práce na prvním konceptu vhodné vesmírné lodi. Vedle ní by se tyto motory ale mohly využít i v letecké dopravě, tedy pro novou generaci nadzvukových letadel, a tedy nástupců již nelétajících Concorde. Společnost pro vývoj svého motoru a dalších zařízení již získala od BAE Systems a britské vlády nějakých 66 milionů liber. Více se dozvíte ve videu (viz zdroj).

Zdroj: KitGuru
reklama