reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BSOD ve Windows 10 se testerům změnila na GSOD

29.12.2016, Jan Vítek, aktualita
BSOD ve Windows 10 se testerům změnila na GSOD
Zkratka BSOD je mezi uživateli Windows nechvalně známá jako Blue Screen of Death - modrá obrazovka smrti. Pokud nám ji počítač ukáže, zpravidla po chvíli následuje restart a různé reakce uživatelů v závislosti na objemu ztracené práce.
Veřejnost testující nová sestavení systému Windows 10, čili komunita tzv. Insiderů, se ale brzy setká s GSOD, čili Green Screen of Death, která tak bude zelená. Ukázala se již v uniklém sestavení Windows 10 build 14997, jež mimochodem přislíbilo také nový herní režim.





Matthijs Hoekstra z Microsoftu také již tuto změnu avizoval nasvém Twitteru a dle MSPoweruser ji zdokumentoval také na Twitteru uživatel Chris123NT. Není ale jasné, proč se Microsoft rozhodl Insiderům změnit modrou obrazovku na zelenou. Zlí jazykové by mohli tvrdit, že testeři budou obrazovku smrti pozorovat tak často, že Microsoft chce, aby byla příjemnější pro oči.

Spíše jde ale o to, že Microsoft chce nějakým způsobem rozlišit mezi opravdovou BSOD značící problémy s hotovou a veřejnou verzí systému a problémy s testovacími verzemi, které se dají očekávat ve zvýšené míře. Mnoho Insiderů totiž zveřejňuje fotografie těchto obrazovek na svých blozích nebo na sociálních sítích, a tak bude na první pohled jasné, že "sletělo" testovací sestavení Windows 10. Můžeme také vidět, že si zelené obrazovky smrti ponechávají QR kódy, které Microsoft zavedl teprve na jaře.

Firma také mimochodem před vánočními svátky pozastavila vydávání testovacích verzí a s dalšími se přihlásí až v příštím měsíci. Uniklé, čili oficiálně nezveřejněné sestavení 14997 se tak nemělo dostat mezi testery, ale ti si alespoň mohou vyzkoušet některá vylepšení (tedy kromě GSOD), jako Xbox Game Mode, vylepšení tabů v Microsoft Edge nebo aplikační složky ve Start Menu.

Zdroj: The Verge
reklama