reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost Intelu spočívá v 5 bodech

29.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Budoucnost Intelu spočívá v 5 bodech
Brian Krzanich, CEO společnosti Intel, nastínil budoucnost své firmy. Ta se v nejbližší době zbaví více než 10 procent své pracovní síly a již dříve od ní odešli klíčoví a dlouhodobí pracovníci. Kam tedy bude kráčet Intel v příštích letech?
Propouštění zaměstnanců Intelu probíhá ve snaze o celkovou restrukturalizaci firmy, o níž se nyní rozpovídal samotný CEO Brian Krzanich. Ten mluvil o budoucnosti Intelu a konkrétně o pěti bodech, které mají být nejvíce důležité pro růst firmy. Jsou to konkrétně cloud, Internet věcí, paměťové technologie plus FPGA, bezdrátová generace 5G a nakonec byl zmíněn Mooreův zákon. Intel se tak bude snažit, aby jeho platnost zůstala i nadále zachována, i když už nyní se obecně považuje víceméně za mrtvý.





Vedle toho je samozřejmostí rozvoj datových center, které mají samostatnou divizi, ale to je ostatně zahrnuto také v cloudu a Internetu věcí. Navíc na tomto trhu již dlouho Intel dominuje, takže je pochopitelné, že se mu jako celku Krzanich ve svém proslovu nijak zvlášť nevěnoval, jako spíše technologiím, které mají podpořit jeho růst.





Co se týče Internetu věcí (IoT), o tom se v poslední době mnoho namluvilo, ale o to méně jsou vidět reálné dopady na trh a jeho nabídku. Intel se v tomto případě nechce zaměřit na celý trh, ale pouze na jeho specifické segmenty. Mezi ně patří autonomní vozy, průmysl a obchod, v nichž Intel vidí lepší příležitost k výdělku než v různých nositelných zařízení nebo prostě v oblasti mobilní spotřební elektroniky. Není divu, když se Intelu za celé ty roky nepodařilo mezi smartphony a tablety prorazit. V případě FPGA je věc jasná. Tady Intel spoléhá na produkty, které bude tvořit bývalá společnost Altera, již akvizoval v předchozím roce. Produkty Altery se společně s paměťovými zařízeními s technologií Intel 3D XPoint zařadí do nabídky pro cloudová a datová centra.

Zařazení produktů pro bezdrátovou komunikaci (5G) je trošku překvapivé, protože v tomto případě je Intel za ostatními trošku pozadu. Ale to konec konců neznamená, že se to nezmění. V současné době si ale nechává vyrábět modemy firmou TSMC, která používá 28nm technologii. Taková bude použita i pro stále ještě chystaný model XMM 7480, zatímco takový Samsung a Qualcomm již vyrábí konkurenční produkty pomocí 14nm tecnologie. Je jistě pravda, že použitá výrobní technologie v této oblasti není tak moc důležitá jako v případě procesorů, ale i tak musí Intel zařadit vyšší rychlost.

V případě Mooreův zákon mohou nastat dva scénáře. Buď postupně přestane platit tak, jak jej známe, takže firmy už se nebudou moci chlubit, jak neustále a hlavně pravidelně navyšují počet tranzistorů. Nakonec tento zákon vyšumí do ztracena jako něco, což dávno nikoho nezajímá. Pak by se ale mohl také přeměnit v něco nového, co by dále udávalo krok, ale už bez spojitosti s tranzistory a hrubým výkonem. Jak na tom ale budou dle Krzanicha PC? Ta již jednoduše nebudou jednou z hlavních oblastí, ale spíše jen jeden typ připojených zařízení ke cloudu. Intel už nebude považovat trh s PC ze klíčový a ani neočekává jeho zmrtvýchvstání.

Pro AMD to nejsou moc dobré zprávy, neboť to doufalo, že zaútočí na serverový trh se svými procesory Zen. Intel se chce na tento trh zaměřit ještě více, a to v době, kdy jej v podstatě ovládá, takže pro AMD bude velmi těžké si ukrojit byť jen malý díl.

Zdroj: Extremetech
reklama