reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cassini poslala dosud nejdetailnější snímky Saturnových prstenců

31.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Cassini poslala dosud nejdetailnější snímky Saturnových prstenců
Sonda Cassini obíhající kolem Saturnu už nemá co ztratit, protože její mise je u konce, a tak je NASA stále odvážnější při přibližovacích manévrech ke známým prstencům. Nyní se můžeme podívat na nový výsledek těchto snah.
Saturnovy prstence přitahují pozornost astronomů už mnoho let, a tak není divu, že NASA se rozhodla jim věnovat závěr mise Cassini. NASA tak plánuje sondu do podzimu tohoto roku nechat kolem nich prolétávat v těsné blízkosti, což už nese své ovoce. Ta je na oběžné dráze Saturnu už od prvního července roku 2004 a po dobu svého života dokázala poslat zpět velice zajímavé snímky samotného Saturnu, jeho měsíců a nyní tak jde především o prstence.




- klikněte pro zvětšení -


Sonda Cassini se tak stále více přibližuje okrajům prstenců, takže mohla zaslat jejich zatím nejvíce detailní snímek. Za zmínku stojí, že už při svém vstupu na orbitu Saturnu v roce 2004 sonda proletěla kolem prstenců blíže než kdykoliv potom, ovšem zachycené snímky nebyly zdaleka tak detailní, jako ty dnešní. Ovlivnilo to především nevhodné nasvícení prstenců Sluncem a také velice vysoká rychlost sondy před umístěním na oběžnou dráhu. Cassini nyní poskytuje záběry na prstence, které jsou buď přímo osvícené, nebo naopak podsvícené z druhé strany a tyto snímek ukazují, že se můžeme těšit na ještě detailnější fotografie.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče úrovně detailů aktuálních snímků, ty rozlišují struktury o velikosti 550 metrů a mnohdy ukazují pozoruhodnou pravidelnost v rozestupech hustších a řidších částí prstenců, přičemž v jiných místech se zase ukazuje něco jako roztažený obrazový šum.

Aktuálně se obsluha sondy připravuje na pořízení ještě detailnějších snímků prstenců, které se ukazují jako neočekávané komplexní. Tvořeny jsou miniaturními částečkami ledu, ale i obrovských balvanů měřících i kilometry napříč. Jejich struktura, rozprostření a viditelně narušené části, to vše je ovlivněno mnohými Saturnovými měsíci, které obíhají všude kolem.

My se můžeme těšit především na 22 závěrečných oběhů sondy Cassini, které započnou ke konci dubna a odhalit mají ještě větší detaily, od nichž si astronomové slibují nejedno překvapení. Více fotografií najdete ve zdroji aktuality.

Zdroj: NASA
reklama