reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cassini se ponoří do prstenců Saturnu a chystá se na finále

25.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Cassini se ponoří do prstenců Saturnu a chystá se na finále
Sonda Cassini už od roku 2008 přesluhuje, neboť v tu dobu splnila hlavní část své mise, která byla už dvakrát prodloužena. Nyní už probíhá poslední rok její kariéry, v němž se odvážně pustí velice blízko prstenců.
Už v příští středu (30.listopadu) se Cassini přiblíží k vnějším prstencům Saturnu, což bude provedeno celkem dvacetkrát, a to vždy jednou za týden až do 22. dubna 2017, jak ukazuje následující video. Cassini se tak dostane velice blízko vnějšímu okraji prstenců, že se o ně slovy NASA v podstatě otře.


Díky těmto manévrům se Cassini dostane k prstencům mnohem blíže, než byla i při svém příletu k Saturnu a díky tomu se bude moci detailněji podívat i na měsíce, které v dané oblasti obíhají. Můžeme očekávat lepší pohled na měsíc Pandora, Pan, Daphnis či Atlas. Podívá se také na případné známky toho, že prstenci prolétly asteroidy, což se nejlépe ukáže se Sluncem v zákrytu.

NASA mluví konkrétně o Ring-Grazing Orbits, při nichž Cassini může využít dva své nástroje pro sběr pevných částic a plynů. Sonda už má ale za sebou mnoho úspěchů. Podařilo se jí vyslat modul na měsíc Titan, kde objevil jeho metanová moře, dále objevila podzemní oceán na Enceladu a také několik do té doby neznámých měsíců.






V rámci 20 plánovaných průletů se Cassini nejdříve zanoří do vnějšího sotva patrného prstence E a pak už se přiblíží k okraji prstence F, který je považován za okraj hlavní soustavy prstenců (ty jsou značeny ne čistě abecedně, ale postupně dle objevení). Ten je široký jen nějakých 800 kilometrů a neustále se proměňuje. Tvoří se v něm viditelná vlákna nebo na druhou stranu temné kanály, přičemž tyto změny se udávají v rámci hodin. Nemělo by hrozit, že Cassini bude tímto prstencem poškozena či zničena, neboť i když se k němu podívá blíže než kdy jindy, stále bude přinejmenším 7800 km daleko. I tak bude moci provést hloubkový sken prstencové struktury a lépe se podívat na čtyři zmíněné měsíce.





V dubnu, až Cassini bude mít za sebou své blízké průlety, nastane "Grand Finale", kdy proletí kolem Titanu, jenž sondu navede na 22 průletů mezi Saturnem a jeho prstenci. Poté se Cassini dle plánu 15. září zanoří přímo do jeho atmosféry a zakončí svou velice úspěšnou existenci. NASA se díky tomu dozví i to, jak blízko se budou moci další sondy dostat k planetě, aniž by je to ohrozilo. Záměrem také je, aby Cassini nemohla omylem přistát na některém z měsíců a kontaminovat jej, ale také bude moci lépe prozkoumat gravitaci Saturnu a jeho atmosféru.

Zdroj: Space
reklama