reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Celkový hashrate těžby Bitcoinu i Etherea prudce roste

26.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Celkový hashrate těžby Bitcoinu i Etherea prudce roste
V květnu začala prudce klesat nejen hodnota kryptoměn, ale také celkový hashrate, čili výkon systémů zapojených do těžby. Na to měl přitom velký vliv nucený exodus těžařů z Číny a předpokládalo se, že návrat k rekordním hodnotám potrvá. 
Nyní se ale ukazuje, že těžaři byli velice pohotoví a zvláště v případě Bitcoinu se mají z čeho vzpamatovávat. Ti totiž dříve dosáhli vrcholného výkonu 180,66 milionů TH/s (dle Blockchain.com), přičemž další stránky jako Ycharts mohou ukazovat něco jiného. V každém případě je nárůst velice prudký a vůbec neodpovídá předpovědím, že se na úroveň z letošního května vrátí nejdříve až někdy v druhém kvartálu příštího roku. Pokud totiž tempo vydrží, bude to spíše někdy letos v říjnu. 
 
 
Z výkonu kolem 180 milionů TH/s (někde je udáváno i 200) se těžba Bitcoinu propadla cca na polovinu, přičemž tento prudký pokles byl přičítán z velké části tomu, jak v Číně nuceně ustávala těžba, neboť tamní těžaři měli dle Cambridge Centre for Alternative Finance tvořit 46% podíl na celém výkonu. Po nich následuje s necelými 17 % USA a pak už jde o menší podíly Německa, Kanady, Malajsie, Ruska, atd. Propad výkonu celé sítě o polovinu je přitom při započítání všech výkyvů v posledních třech letech nevídaný, a to včetně krachu v roce 2018, takže je zřejmé, že muselo nastat něco mimořádného. 
 
Bitcoin hashrate
 
Jak je ale možné, že hashrate Bitcoinu roste tak rychle? To se zatím nedozvíme, ale je prostě možné, že těžaři se z Číny dokázali přesunout na nová působiště rychleji, než se předpokládalo. Zda k tomu mají motivaci v podobě opět vystoupavší hodnoty Bitcoinu, to je také otázka. 
 
V každém případě můžeme něco podobného pozorovat i v případě Etherea, ale je tu patrný velký rozdíl. 
 
 
Jak je vidět z grafu, pokles hashrate Etherea nebyl zdaleka tak velký jako v případě Bitcoinu. V obou případech sice nastal obrat na začátku července, ovšem Ethereum se sbíralo z mnohem menší propasti, takže nyní už je ztráta výkonu zcela smazána a co víc, byla prolomena hranice 600 TH/s, pod níž křivka skončila v květnu. 
 
Čili někteří těžaři možná raději začali rozprodávat své rigy, ale dle těchto dat se už opět vesele těží vysokým tempem a je otázka, kam to povede. 


reklama