reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CEO Helixu se přiznal, pomáhal prát tokeny zločinců za stovky milionů dolarů

19.8.2021, Jan Vítek, aktualita
CEO Helixu se přiznal, pomáhal prát tokeny zločinců za stovky milionů dolarů
Larry Dean Harmon, výkonný ředitel firmy Helix, se včera přiznal soudu k tomu, že napomáhal v praní špinavých peněz, respektive prostředků uložených v kryptoměnách. Šlo o dobře známou techniku mixingu. 
Americký Treasury Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) obvinil Larry Dean Harmona z toho, že pomohl zločincům vyprat kryptoměny v hodnotě stovek milionů dolarů, a to konkrétně Bitcoiny v procesu zvaném jako mixing. O tom jsme mluvili třeba i včera a ve zkratce jde prostě o to, že se tokeny se stejnou hodnotou z různých zdrojů smíchají dohromady, či se případně vymění za tokeny z jednoho zdroje a pak se rozdělí, po čemž putují přes celou řadu adres, na jejichž konci jsou opět zákazníci služby. A pokud nějaká služba nabízí opravdu "poctivý" mixing s využitím různých zdrojů, pak ve výsledku ani sama nedokáže zpětně vystopovat původ daných obnosů, takže zákazník obdrží skutečně anonymizovanou platbu.
 
 
Dle serveru Coindesk se tak Larry Dean Harmon přiznal k tomu, že jeho firma dříve provedla přes 1.225.000 transakcí spojených s praním špinavých peněz a celkem šlo mezi roky 2014 a 2017 o coiny v hodnotě přes 311 milionů dolarů. Společnost Helix přitom dle FinCEN inzerovala své služby na darknetu jako způsob, jak vyprat peníze pocházející z prodeje drog, zbraní či dětské pornografie. Poté se firma Helix tedy i přímo a vědomě účastnila obchodování se zločinci. 
 
Harmon se tak stal vůbec prvním americkým občanem, který byl obviněn z mixingu a praní špinavých peněz, respektive tokenů. Jde tak spíše o vědomou spolupráci se zločinci, jimž jsou poskytovány potřebné služby k praní tokenů, než o samotný mixing, který se dá jen označit za proces, který mohou ale nemusí využít zpravidla právě zločinci. 
 
Co se týče Harmona, ten už v říjnu předchozího roku dostal od FinCEN pokutu ve výši 60 milionů dolarů, ale nyní se přiznal v případu, kdy jde o udělení trestu vězení v délce až 20 let. A dle právního zástupce obviněného se bude jednat i o ztrátě majetku. Harmon tak nyní přirozeně doufá, že mu jeho přiznání přinese celkově nižší trest.
 
I na základě těchto případů tak budou mít zákonodárci v rukou argumenty k tomu, aby bylo obchodování s kryptoměnami pod mnohem větším dohledem, než je dnes. Do toho spadá i návrh Evropské komise, dle nějž by byly zakázány anonymní kryptopeněženky. 


reklama