reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cerebras poodhaluje WSE 2: 2,6 bilionu tranzistorů a 850 tisíc jader

25.8.2020, Milan Šurkala, aktualita
Cerebras poodhaluje WSE 2: 2,6 bilionu tranzistorů a 850 tisíc jader
Před rokem byl představen obří procesor Cerebras Wafer Scale Engine, jehož rozměry dosahovaly téměř velikosti papíru A4. Nyní se poodhalila druhá generace, která přinese téměř milion jader pro AI výpočty.
I takové procesory jako Nvidia Ampere A100 nebo Intel Xe-HP (4-tile) mohou vypadat jako drobečci vůči čipu Cerebras Wafer Scale Engine (WSE). Ten je tvořen takřka celým waferem a je tedy opravdu obrovský. První generace byla představena před rokem a byla určena zejména pro velmi náročné výpočty spojené s umělou inteligencí. V tomto případě šlo o monstrum s plochou 8×9 palců (cca 20×23 cm), tedy velikosti blížící se papíru A4 (ten má 21×29,7mm). Našli byste tu 1,2 bilionu tranzistorů, 400 tisíc jader a 18 GB vlastní paměti. K tomu celkovou propustnost 100 Pb/s (12,5 PB/s) u vnitřních sběrnic a 9 PB/s v případě přístupů do paměti. Asi nepřekvapí, že si tento obr bere 15 kW. Vyráběn byl totiž starším procesem 16nm FF, což znamenalo plochu 46225 mm2 (pro srovnání, Nvidia A100 měří 826 mm2). Druhá generace jde ale ještě dál.
 
Cerebras WSE
 
O WSE 2 toho nebylo moc zveřejněno, víme však, že má být vyrábět u TSMC 7nm technologií, což by mohlo znatelně snížit spotřebu a patrně i navzdory více než dvojnásobnému počtu jader zmenšit rozměry. Celkově tu má být 850 tisíc jader a 2,6 bilionu tranzistorů. Další detaily ale zatím neznáme a finální varianta procesoru by měla být představena v následujících měsících.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama