reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá se Talos: ATX deska pro procesory IBM Power8

20.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Chystá se Talos: ATX deska pro procesory IBM Power8
Spuštěn byl nový zajímavý crowdfundingový projekt, který slibuje základní desku klasického PC formátu ATX, ovšem ta bude určena ne pro procesory x86, ale pro IBM Power8. Co nám takový produkt nabídne?
Příznivci jiných architektur než x86 to mají dnes ve světě mobilních, desktopových, ale i serverových počítačů těžké, neboť ve všech těchto oblastech vládne právě tato architektura. Procesory od IBM a jiných firem byly odsunuty na okraj a pokud jsou k dispozici, pak v systémech, nad jejichž cenami se běžnému smrtelníkovi protočí panenky, ovšem to by nemuselo už trvat dlouho. Chystá se základní deska, kterou budeme moci využít v klasických ATX skříních, a ta bude přitom určena pro procesory IBM Power 8. Jde o hromadně financovaný projekt firmy Raptor Engineering, který je nyní znám pod označením Talos.





Raptor Engineering je člen nadace OpenPower a plánuje, že jeho hardware bude podporovat různé distribuce Linuxu včetně Red Hat Enterprise, SUSE Linux Enterprise Server, CentOS, Debian nebo Ubuntu. Dále bude k dispozici podpora pro Little Endian i Big Endian, ovšem to zatím platí pouze pro Fedoru 22.

Co nám tatodeska nabídne? Vedle socketu pro procesory Power8 to bude celkem osm slotů pro paměti DDR3 DIMM s ECC (až 256 GB), dále celkem šest slotů PCI Express a z toho dva x16 s podporou OpenCAPI. Pak tu máme Server Management Processor AST2400, rozhraní USB 3.0, osm SATA 6 Gbps, slot mPCIe, headery rozhraní GPIO a nezapomnělo se ani na starý slot PCI.

Můžeme se připravit na to, že procesory Power8 budou náročné na energii a chlazení. Už server Anandtech při srovnání s nejlepšími Intel Broadwell-E naměřil klidovou spotřebu systému s Power8 kolem 220 W, kdežto systém s Intelem měl 90 až 100 W. Výrobce plánované desky mluví o tom, že chladič by měl být běžně schopen odvádět 190 W tepla. Jeho cílem také je, aby systém podporoval běžná GPU od AMD a NVIDIA, ovšem bude také obsahovat 2D grafický čip pro ty, kteří nepotřebují 3D akceleraci.

Co se týče cen, pak systém s Talos by měl být dostupnější, ale stále nejde o žádnou láci. V rámci projektu si lze zamluvit svou desku, ale na to potřebujete přinejmenším 4100 dolarů, přičemž dle očekávání ji dostanete až v listopadu příštího roku. Jde tak o nabídku pro opravdové nadšence a profesionály, kteří dokáží výkonu procesorů Power8 využít.

Zdroj: Crowdsupply
reklama