reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chytrý robotický oblek se dokáže naučit pohyby uživatele

6.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Chytrý robotický oblek se dokáže naučit pohyby uživatele
Společnost SRI International vyvíjí chytré robotické obleky Superflex, které se dokážou naučit pohyby svého uživatele. Tým vývojářů zároveň přichází s metodou, jak při provozu prodloužit výdrž baterie.
Robotické exoskeletony mají své nesporné výhody. Kromě toho, že toho zařízení pomáhá v pohybu starým nebo nemocným, se dají exoskeletony využít ve vojenství, kde zase šetří vojáky při nošení těžkých nákladů. Robotické obleky se dají použít i v průmyslu jako podpora pro pracovníky, kteří musí zvedat a přemisťovat těžké předměty.

Své vlastní robotické exoskeletony Superflex předvedla i společnost SRI International. Nejedná se však o žádné těžké a masivní robotické podpěry těla, jako je tomu například u robotických obleků od Hyundai, které připomínají spíš robota, do kterého se člověk obleče.

Aktuální model exoskeletonu Superflex cílí na něco jiného. Jedná se o nenápadný oblek, který je především lehký a prostorově nenáročný. Hlavní výhodou tohoto robotického obleku je to, že je schopný se naučit pohyby svého majitele, a tím pádem zajistit uživateli větší svobodu pohybu. Je totiž důležité, aby se lidé cítili v obleku pohodlně, protože tento pomocný robotický exoskeleton bude díky svým kompaktním rozměrům určen na běžné a dlouhodobé používání především pro starší nebo nemocné lidi.





Informace o pohybech nositele sesbírané pomocí sady senzorů následně oblek využije k tomu, aby se zapínal v ten správný moment, takže pohyb bude jen podpořen, nikoliv pomocí exoskeletonu celou dobu veden. Tím pádem bude zajištěno i šetření baterie, takže nebude třeba mít v obleku zabudovanou velkou a těžkou baterii, což značně přispěje právě ke kompaktnosti celého modelu.

Zatím však byl představen pouze první prototyp robotického obleku Superflex, takže konečný vzhled a cena zatím ještě nejsou určeny. SRI International momentálně pracuje i na několika dalších projektech robotických obleků.

Zdroje: engadget.com, technologyreview.com
reklama