reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyundai vyvíjí vlastní robotické exoskeletony

16.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyundai vyvíjí vlastní robotické exoskeletony
Jihokorejská společnost Hyundai předvádí další a vylepšené modely svých robotických exoskeletonů. Ty nyní umožní lidem unést ještě těžší náklady, protože se spíše než jen o oporu těla jedná o masivní robotický oblek.
Automobilka Hyundai se jako mnohé velké společnosti poohlíží po robotických exoskeletonech, které mohou práci v průmyslu lidem výrazně ulehčit. Tyto robotické obleky, které mají za úkol podpírat člověka a pomáhat mu, vyvíjí například i Panasonic. Panasonic představil exoskeletony, jež mají za úkol pomoci pracovníkům podepřít záda a končetiny například při zvedání a přenášení těžkých předmětů.

Robotické obleky, které vyvíjí Hyundai, však mají být spíš robotem, do kterého se pracovníci budou moct obléct. Nenápadní pomocníci pro oporu těla, jež se budou dát schovat pod oblečení to tedy rozhodně nejsou, exoskeletony spíše budou připomínat oblek pro Iron Mana.





Na rozdíl od robotických exoskeletonů od Panasonicu se Hyundai rozhodl svůj oblek provést masivněji. Při nošení těžkých věcí není nutné, aby pracovník používal své vlastní ruce, ale předmět zvedne pomocí robotických paží s úchopným zařízením na koncích. Z toho vyplývá, že se nejedná jen o oporu, ale spíše tak vznikne robot, kterého může člověk přímo řídit.

Jihokorejská společnost prohlašuje, že díky exoskeletonům budou moct pracovníci unést předměty o váze stovek kilogramů. Na velké vzdálenosti obleky zase umožní vojákům přenášet náklady s hmotností asi 50 kg. Podobné robotické exoskeletony pro vojenské využití vyvíjí i DARPA, jsou však více nenápadné.

Už minulý rok společnost Hyundai představila nižší model těchto robotických exoskeletonů, který dostal jméno H-LEX - nositelný asistent pro chůzi. Ten se však s novým modelem nedá srovnávat, protože jen skutečně pomáhal s chůzí.





Nyní ale kromě mohutných robotů, do kterých se člověk může obléct, společnost Hyundai představila vylepšenou i lehčí verzi, jež si své využití najde u nemocných nebo starých lidí, kteří mají problémy s chůzí. Tato verze podpírá pouze ty hlavní části těla, a to nohy a páteř.

Podle společnosti Hyundai mají robotické obleky zlepšit pohybové schopnosti lidí. Dají se také považovat za nový způsob dopravy, a to například pro vojáky. Robotické obleky mají široké využití také jako pomocné zařízení pro pracovníky či asistenční zařízení pro chůzi nebo jako pomůcky při rehabilitaci.

Zdroj: Engadget
reklama