reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čína zakázala instalovat Windows 8 na vládní PC

21.5.2014, Jan Vítek, aktualita
Čína zakázala instalovat Windows 8 na vládní PC
Čínská vláda se postarala o nemilé překvapení pro Microsoft, neboť zakázala instalovat systém Windows 8 na všechny vládní počítače, což by tedy mělo zahrnovat všechna PC na úřadech, jichž jistě nebude málo.
Microsoft by tedy takové rozhodnutí určitě měl pocítit, zvláště když se doposud horlivě snaží zvednout prodeje svého nejnovějšího systému. Čínská zpravodajská agentura Xinhua oznámila, že vláda se tak rozhodla kvůli zajištění budoucího zabezpečení svých počítačů, a to poté, co Microsoft ukončil podporu Windows XP, které jsou v Číně stále velmi populární.





Čínská vláda tedy dle svých slov nechce ignorovat rizika spojená s provozem operačního systému bez garantované technické podpory. Dle Xinhua je tedy důvodem zákazu Windows 8 to, aby se Čína v budoucnu vyhla stejným problémům, jaké se objevily nyní s ukončením podpory Windows XP. Je však pravda, že Microsoft pokračuje s podporou systému Windows XP, ovšem pouze pokud si ji zákazník zaplatí. To učinily například vlády Spojeného království a Nizozemí, které za podporu vydají několik milionů dolarů. Číně takováto možnost ale evidentně nestačí.





Dle agentury Xinhua tak může být tento zákaz příležitostí pro místní alternativy založené na Linuxu, a to Kylin či StartOS. Mluvčí Microsoftu vyjádřil své překvapení a uvedl, že jeho firma standardně spolupracuje s vládami na tom, aby její produkty vyhovovaly jejich požadavkům. To v současnosti platí pro Windows 8, přičemž Windows 7 jsou stále v nabídce.

Čína je pro Microsoft specifická také v tom, že i přes její velkou populaci jsou tržby prý nižší, než dejme tomu právě v Nizozemí. Důvodem je vysoké procento pirátských kopií systémů Windows, které jsou na čínských počítačích nainstalovány. Nicméně Windows XP dle odhadů běží na cca polovině všech čínských desktopových počítačů, takže pro Microsoft je čínský trh současně i velkou příležitostí, pokud se mu tedy podaří uživatele přesvědčit k tomu, aby přešli na nový a především legálně zakoupený systém.

Zdroj: Hexus.net
reklama